Порошенко та Ердоган домовилися поєднати зусилля для деокупації Криму

Порошенко та Ердоган домовилися поєднати зусилля для деокупації Криму

Фото: Сайт президента України

Президент планує залучити Туреччину у переговори щодо Криму.

Президент України Петро Порошенко та президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган домовилися працювати разом над деокупацією Криму та захистом прав кримських татар.

Про це йдеться у спільній декларації, яку президенти підписали в Анкарі 9 березня.

"Ми висловилися за спільні кроки, які будуть спрямовані на деокупацію Криму, і для цього плануємо поєднати зусилля в рамках міжнародних організацій, а також на основі нових міжнародних форматів, включаючи формат "Женева плюс" за участю гарантів Будапештського меморандуму, Туреччини і України", - написав Порошенко у себе у Facebook.

Також Україна та Туреччина домовилися посилити співробітництво у галузі безпеки та оборони, зокрема, сприяти зміцненню механізмів регіональної безпеки в Чорному морі.

Окрім того, лідери двох країн бажають об'єднати зусилля у боротьбі з тероризмом, екстремізмом та сепаратизмом в усіх їхніх проявах, у тому числі шляхом налагодження ефективної співпраці правоохоронних та розвідувальних органів двох країн.

"Україна та Туреччина прагнуть об'єднати свої зусилля, керуючись не словом "проти", а словом "за". За повернення стабільності в регіоні. За відновлення поваги до міжнародного права. За запобігання подальшим порушенням прав людини у Криму, на Донбасі, в Сирії тощо. Ми як ніколи відчуваємо свою єдність і цілеспрямованість", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, в представництві президента України в Автономній Республіці Крим з'явиться новий структурний підрозділ - служба з питань деокупації та реінтеграції півострова. Відповідний указ підписав Порошенко, а також заявив, що боротьба за повернення Криму залишається першим пріоритетом. Для цього, зауважив він, потрібно створити міжнародний механізм з деокупації півострова.

"Оптимальним варіантом для започаткування такого механізму я розглядаю Женевський формат за участю наших партнерів з Європейського союзу, США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму", - пояснив президент.

Своєю чергою прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія відмовляється обговорювати питання повернення Криму до складу України.

"Питання Криму як такого не існує. Відповідно, неможливо обговорювати питання Криму як таке", - заявив Пєсков.

Президент Петро Порошенко розпочав дводенний візит до Туреччини

Президент Петро Порошенко розпочав дводенний візит до Туреччини

Повʼязані теми:

Наступна публікація