Порошенко узаконив процедуру внесення змін до Конституції

Порошенко узаконив процедуру внесення змін до Конституції

Порошенко підписав закон. / Фото: Reuters

Президент підписав закон в рекордні терміни

Петро Порошенко підписав закон про зміни до регламенту в частині порядку попереднього затвердження і прийняття зміни до Конституції. Про це йдеться на сайті президента.

Таким чином Порошенко підписав закон в рекордні терміни – через кілька годин після його прийняття. Це повинно дати коаліції час на те, щоб зібрати 300 голосів за зміни до Конституції в частині децентралізації.

Раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що нову Конституцію український народ має визначати на референдумі. За його словами, ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон. Після цього між президентом та прем'єром відбувся сканадал

Особливе самоврядування Донбасу у Конституції України відкладається на невизначений час

Особливе самоврядування Донбасу у Конституції України відкладається на невизначений час

16 липня Верховна Рада України ухвалила і направила до Конституційного суду проект змін Основного Закону країни, який передбачає більші повноваження регіонів, їхню фінансову незалежність і особливий статус окупованих територій Донецької і Луганської областей. На засідання спеціально прибули президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Конституційні пропозиції викликали невдоволення частини коаліції – фракцій "Самопоміч" і "Радикальної партії". На їхню думку, ухвалення змін призведе до соціального колапсу держави і впливу бойовиків і Кремля на політику України. Рішення після палких виступів ухвалили. "За" проголосували 288 народних депутатів.

Яких змін варто чекати Україні з дипломатичного фронту

Яких змін варто чекати Україні з дипломатичного фронту

Згідно з проектом у регіонах на місця передаються фінансові важелі та повноваження. Скасовується інститут голів держадміністрацій. Крім того, оперативне управління на місцях покладається на виконкоми місцевих рад, які контролюватимуть призначені президентом префекти.

МЗС Росії розкритикувало проект конституційних змін щодо децентралізації в Україні. На їхню думку, зміни суперечать Мінським угодам. Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Конституція України має узгоджуватися з донецькими та луганськими бойовиками. Своєю чергою, ватажки "ЛНР" і "ДНР" також негативно відреагував на поправки.

28 січня під час засідання Верховної Ради нардепи вирішили відправити до Конституційного суду проект змін до Конституції у частині правосуддя. 

Перекроїти Конституцію

Перекроїти Конституцію

Повʼязані теми:

Наступна публікація