Порошенко затвердив документ, що визначає воєнну політику України

Порошенко затвердив документ, що визначає воєнну політику України

Фото: Сайт президента України

Бюлетень направлений на перебудову оборонного сектору під стандарти НАТО до кінця 2020 року. 

Президент України Петро Порошенко затвердив рішення РНБО про стратегічний  оборонний бюлетень України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Своїм указом гарант постановив увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 20 травня 2016 року. Вказаний стратегічний оборонний бюлетень України є документом оборонного планування, що був розроблений за результатами оборонного огляду з метою визначення основних напрямів реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року.

Бюлетенем передбачається забезпечення реалізації положень Воєнної доктрини України та Концепції розвитку сектору безпеки і оборони України. Також затверджений Порошенком документ  визначає стратегічні й оперативні цілі оборонної реформи та визначає шляхи досягнення цих цілей. Йдеться зокрема про збільшення спроможностей сил оборони, активну участь у реалізації Спільної безпекової і оборонної політики Європейського Союзу та активне співробітництво з НАТО з досягненням критеріїв, необхідних для набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору.

"Стратегічний оборонний бюлетень слугуватиме дорожньою картою оборонної реформи з визначенням шляхів її впровадження на засадах і принципах, якими керуються держави – члени НАТО", - йдеться у повідомленні.

На основі бюлетеня розробляють та впроваджують держпрограму розвитку ЗСУ, державні програми розвитку інших складових сил оборони, державні цільові оборонні програми що спрямовані на створення нових та модернізацію існуючих систем, комплексів і зразків озброєння та військової техніки, будівництво важливих військових об'єктів, розв'язання інших проблем у сфері оборони та інше.

Контролювати виконання Указу має секретар РНБО Олександр Турчинов. Документ набуває чинності із моменту публікації. 

Як повідомлялося раніше, у вересні 2015 президент України Петро Порошенко затвердив нову воєнну доктрину України. У документі – низка головних загроз із боку Росії: від повномасштабної воєнної агресії і розгортання в окупованому Криму ядерної зброї – до нарощування військових угруповань поблизу українських кордонів. Нова доктрина вплине і на армію. Її до 2020 року мають переформатувати та переозброїти під стандарти НАТО.

Повʼязані теми:

Наступна публікація