Порошенко заявив, що нарешті в Україні прозоро відшкодовуватимуть ПДВ

Порошенко заявив, що нарешті в Україні прозоро відшкодовуватимуть ПДВ

Фото: УНІАН

Глава держави також висловив сподівання, що буде знайдений шлях вирішення проблеми заборгованості по поверненню ПДВ.

Нарешті в Україні зроблено крок до публічної реєстрації заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Про це заявив президент України Петро Порошенко.

"Дуже важливо, що буде створено єдиний реєстр ПДВ. Я вірю, що нарешті зможемо зробити і це буде величезне досягнення, вперше за 25 років існування – Україна буде своєчасно, прозоро виплачувати і відшкодовувати ПДВ", - сказав глава держави.

Він зазначив, що йдеться про проекти законів, які готуються до подання на розгляд Верховної Ради.

"Не буде ніяких подвійних реєстрів, не буде ніяких спроб або кроків в ручному режимі, щоб використовуючи політичну, фінансову або іншу мотивацію пересувати у цьому реєстрі компанії вгору чи вниз", - наголосив президент.

За словами глави держави, пропонується, щоб реєстр і бази даних велися Державною фіскальною службою, оскільки вона має всю інформацію і звітність, але повне адміністрування і контроль за прозорістю та порядком повернення податку на додану вартість забезпечуватиметься Міністерством фінансів України.

Глава держави наголосив, що на спроби зловживання із ПДВ буде відповідна реакція правоохоронних органів. "Якщо хтось спробує залізти туди – сліди точно залишаться. І в нас уже в цих мовах Генпрокуратура, Служба безпеки, НАБУ, Спеціалізована прокуратура будуть тими гарантами, що ніхто більше не захоче бавитися з ПДВ", - сказав він.

На переконання президента, запровадження відкритої системи відшкодування ПДВ є не лише інструментом покращення якості адміністрування податків, спрощення життя для платників податків, а й потужним інструментом зменшення корупції.

Глава держави також висловив сподівання, що буде знайдений шлях вирішення проблеми заборгованості по поверненню ПДВ. Він відзначив позитивну динаміку скорочення цієї заборгованості "навіть при дуже обмежених можливостях бюджету" з 25 млрд грн до 16 млрд грн.

Нагадаємо, що у 2015 році податок на додану вартість хотіли знизити з нинішніх 20% до 15%, а повертати його планують в автоматичному режимі без обмежень для всіх сум, підтверджених системою електронного адміністрування цього податку.

Про це йшлося в законопроекті про зміни до Податкового кодексу, який 26 жовтня 2015 року у Верховній Раді зареєстрували 114 народних депутатів. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація