Посадовці чекають від гуманітарного конвою підсилення угруповань терористів і великої провокації

Посадовці чекають від гуманітарного конвою підсилення угруповань терористів і великої провокації

Росіяни проїхали на "білих Камазах" в Україну

Голова СБУ каже про водіїв, котрі пересядуть у бронетехніку, а прем'єр – про напад на вантажівки.

Російський гуманітарний конвой без супроводу Червоного Хреста та оформлення митницею перетнув кордон України. Вмісто білих "Камазів" достеменно нікому, крім Росії, не відомий, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Російські митники повідомили, що усі вантажівки - 280 – відправлені до України. Українська сторона заявляє – їх 262", - каже речник Червоного Хреста Галина Бальзамова.

СБУ кваліфікувало подію як пряме вторгнення на територію України. За інформацією спецслужб, водії із так званих гуманітарних фур пересядуть на військову техніку, яка невпинно заходить на українську територію через контрольовані бойовиками ділянки кордону.

"Насправді, за кермом в'їжджає група людей для управління безпосередньо військовою технікою, яка незаконно щодня через "Ізварине" та інші пункти, які не контролюються Україною, заходить на територію нашої держави. Серед них є люди, які допитуватимуть та піддаватимуть тортурам полонених. Вони вже звезені у певне місце", - розповів керівник СБУ Валентин Наливайченко.

Українська сторона заявляє про можливі провокації. Конвой рухається територією, яку уконтролюють бойовики. І відповідальність за все, що може трапитися дорогою – цілком на Кремлі.

Пряме вторгнення російського конвою на українську території

Пряме вторгнення російського конвою на українську території

Більше того, за словами прем'єра Яценюка, це і є сценарій Кремля, щоб звинуватити в нападі на гуманітарний вантаж Київ.

"Зараз вони очікують, що декілька машин цього так званого конвою будуть розбомблені. При чому самими росіянами", - вважає Яценюк.

Офіційна позиція російської сторони: конвой везе їжу та ліки, без яких на захоплених бойовиками територіях уже складається гуманітарна катастрофа.

Щоправда, українську гуманітарну допомогу бойовики на ці території не пускають за жодних умов. А вона вже не перший день чекає.

Як Україна реагуватиме на порушення кордону – наразі це питання залишається відкритим.

Раніше повідомлялося, що Порошенко назвав "гуманітарку" Росії кричущим порушенням міжнародного права.

Кореспондент ТСН Ірина Павленок

Повʼязані теми:

Наступна публікація