Послів України в ЄС викликають до МЗС, а консули пишуть заяви про звільнення

Послів України в ЄС викликають до МЗС, а консули пишуть заяви про звільнення

Низку послів викликали до МЗС / Фото: ТСН.ua

Посли мають почути думку МЗС щодо ситуації в Україні.

У низці європейських держав послів України викликали до міністерств закордонних справ.

Так, Посла України в Німеччині Бориса Клімкіна викликали до МЗС ФРН. Йому роз'яснять позицію німецької влади у зв'язку з подіями в Києві.

"Міністр закордонних справ вирішив сьогодні в другій половині дня викликати в МЗС посла України. Мета - роз'яснити офіційному представнику України в Німеччині позицію уряду ФРН", - сказав представник німецького зовнішньополітичного відомства Мартін Шефер.

Крім того, президент Литви Даля Грібаускайте викликала до Президентського палацу посла України в Литві Валерія Жовтенка.

Раніше він вже був викликаний до МЗС Литви для надання пояснень з приводу ситуації, що склалася в Україні.

Посла України у Франції Олександра Купчишина також викликали до МЗС цієї країни.

У свою чергу, Почесний консул України у польському місті Познань Вітольд Хоровський, котрий є одним із семи таких консулів у Польщі, подав у відставку зі своєї посади через останні події в Києві.

"Були порушені межі, в рамках яких я був готовий виконувати місію консула у Познані. При нагоді хочу чітко підкреслити, що моє рішення не має зв'язку з політичними уподобаннями чи переговорами уряду України з Європейським Союзом. Вважаю, що суспільство нашого сусіда має повне право демократичного вибору та політичних симпатій. Водночас вважаю, що смерть кількох людей в Києві та втілення законодавства, котре суттєво обмежує демократичні права, - це події, котрі не залишають мені вибору", - написав він.

Подібну заяву зробив і багаторічний почесний консул України в Люксембурзі Клод Раду. Він протестує проти "репресивної політики української влади".

Нагадаємо, сьогодні до Києва прибуває Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Повʼязані теми:

Наступна публікація