Посол України в ООН розповів про дивну поведінку Чуркіна

Посол України в ООН розповів про дивну поведінку Чуркіна

Посол України в ООН розповів про дивну поведінку Чуркіна

Єльченко розповів про своє спілкування з Чуркіним

Дипломат очікував від росіянина більш виваженої і професійної позиції.

Оцінна місія ООН на Донбасі таки потрапила на окуповані бойовиками території. Ватажки незаконних збройних формувань дуже неохоче, але пропустили її працівників, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тепер її звіт очікують у Раді Безпеки ООН, де Україна провела перший місяць як повноправний член.

"Місія побувала на окупованій території на сході України. Ми мали нагоду почути думки з іншої сторони. Там заявили, що для них небажана жодна додаткова присутність і вони не допустять до себе нікого, окрім спостерігачів ОБСЄ. Візит місії відбувся і це добре, адже нагляд потрібен по обидва боки", - пояснив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко.

Участь України у роботі Радбезу, на думку дипломата, є додатковим важелем, котрий допоможе зупинити війну на сході.

"Така річ, як організація візиту Ради Безпеки на Донбас, хоча це ще далеко від реалізації, але ми б ніколи цього не досягли, якщо б ми не були в Раді Безпеки", - пояснив він.

Єльченко визнає, що багато у питанні про вирішення конфлікту залежить від РФ. І скористатися колишніми зв'язками, набутими за роки перебування послом у Москві, вкрай непросто.

"Так, ми спілкуємося, хоча навряд чи це можна назвати дружнім спілкуванням. Окрім "здрасьтє — до свіданія" нічим це не закінчується. Я, відверто кажучи, очікував не те, що б більш відвертого, але скажімо, хоч трішки позитивнішого ставлення. Інколи виглядає дивно, коли підкреслюється якась дистанція між нами. Причому це відбувається з його, а не з моєї ініціативи", - розповів Єльченко про свій досвід роботи з постпредом Росії в ООН Чуркіним.

Як повідомлялося, наприкінці січня Україна запропонувала обговорити в Радбезі ООН заяву Путіна про Донбас.

Нагадаємо, що раніше президент РФ Володимир Путін заявив, що кордон між РФ і Україною в радянські роки провели "довільно" і "необґрунтовано", а включення Донбасу до складу України назвав "маячнею".

Кореспондент ТСН Андрій Васильєв

У лютому Рада Безпеки очікує звіту спецмісії ООН на Донбасі

У лютому Рада Безпеки очікує звіту спецмісії ООН на Донбасі

Повʼязані теми:

Наступна публікація