Поважав Путіна і радив більше працювати. Як і чим українцям запам'ятався екс-президент Ізраїлю Перес

Колишній президент Ізраїлю помер від хвороби у 93 роки.

Колишній президент Ізраїлю Шимон Перес унаслідок хвороби пішов із життя у середу, 28 вересня.

Екс-глава держави не раз приїжджав до України, поглиблював добрі двосторонні відносини між країнами та виводив  на новий рівень співпрацю у різних галузях.

У січні 2007 Шимон Перес, перебуваючи на посаді віце-прем'єр-міністр Ізраїлю, в рамках офіційного візиту зустрічався з лідером БЮТ Юлією Тимошенко у Тель-Авіві, після якого запропонував "передати всю владу в світі жінкам".

Також неодноразово Перес зустрічався із екс-президентом України Віктором Ющенком, який нагородив ізраїльського президента орденом князя Ярослава Мудрого I ступеня.

У листопаді 2012 року Шимон Перес приїжджав до України із офіційним візитом, під час якого вшанував пам'ять жертв Бабиного Яру, поклавши до пам'ятника, за єврейською традицією, камінь з Єрусалиму. Зазначимо, президентом України на той час був Віктор Янукович, під час зустрічі із яким Перес заявив, що українцям варто забути про свою історію і опікуватися наукою.

"Якби мене українці спитали пораду, я б сказав: забудьте історію. Історія неважлива взагалі. Вам не вдасться повторити помилки минулого, ви просто наробите нових помилок. Немає там що вчити в цій історії", - додав тоді екс-президент.

У 2015 році Перес став учасником форуму YES у Києві, де порадив українцям більше мріяти і працювати.

"Україна - одна з найважливіших у світі країн в сфері сільського господарства. Ви дійсно багато постачаєте, і ви не повинні від сільського господарства відмовлятися - ви можете і повинні модернізувати, об'єднати ресурси і таланти народу. Потенціал у всіх людей - дуже великий. Але всі вони трошки ліниві. Якщо хочете чогось досягти, треба працювати. Нічого не падає з неба. Ми в Ізраїлі дуже багато працювали. Що в цьому поганого? Не знаю... І не будьте песимістами - це теж марна трата часу, особливо коли часи змінюються. Мрійте про більше. Чим більше ваша мрія, тим більшого ви досягнете", - сказав він.

Щодо останніх подій в Україні екс-президент Ізраїлю говорив небагато, проте напередодні Нового 2016 року дав інтерв'ю RTVi.

"Я не буду розбирати позиції обох сторін, але знаю, який погляд Путіна на українську кризу. Україна планувала приєднатися до ЄС, Путін, хоч і без особливого захоплення, однак не заперечував. Але йому не подобається бажання київської влади вступити в НАТО. Що стосується Криму, то він каже, що не міг ігнорувати бажання жителів півострова - вони всі хотіли возз'єднання з Росією. Путін також сказав мені, що у Росії і США немає особливих претензій один до одного, і він готовий до переговорів з президентом Обамою", - сказав Перес.

До того ж екс-глава Ізраїлю зазначив, що дуже поважає Путіна, який хоче "помістити Росію в завтрашній день".

"Я дуже поважаю Путіна, я думаю, що його критики не розуміють кількох простих речей - вони порівнюють Путіна з лідерами минулого. Я думаю, що Путін хоче помістити Росію в завтрашній день. Він хоче, щоб з країни, залежної від природних ресурсів, вона стала світовою науковою державою", - додав він.

Нагадаємо, політична кар'єра Шимона Переса тривала понад 70 років. Він двічі обіймав посаду прем'єр-міністра країни, був міністром у 12 урядах. Обирався до Кнесету, ізраїльського парламенту, майже безперервно з 1959 року. Очолював країну у 2007-2014 роках.

13 вересня колишній президент Ізраїлю Шимон Перес переніс інсульт і потрапив до лікарні "Тель-ха-Шомер". Перес перебував у стабільному стані, у повній свідомості і проходив лікування, але з часом стан його здоров'я почав погіршуватися. Однак медики все одно мали надію на одужання екс-президента.

У середу, 28 вересня, колишній президент Ізраїлю, лауреат Нобелівської премії миру Шимон Перес пішов з життя у віці 93 років внаслідок хвороби у Тель-Авіві.

Повʼязані теми:

Наступна публікація