Правозахисники ущент "рознесли" обвинувачення РФ проти українських фігурантів "чеченської" справи

Правозахисники ущент "рознесли" обвинувачення РФ проти українських фігурантів "чеченської" справи

Сфабрикованість справи довели російські правозахисники / Фото: Відкрита Росія

У справі виявили численні невідповідності.

"Чеченська" справа двох українських політв'язнів у РФ – Миколи Карпюка та Станіслава Клиха – зліплена із протиріч та невідповідностей.

Відповідного висновку дійшли правозахисники з центру "Меморіал", які досконало розібрали обвинувачуваний висновок російського правосуддя, яке звинуватило двох українців у вбивстві 30 військових РФ у Чечні 20 років тому.

У детальному аналізі справи, з яким можна ознайомитися нижче, експерти виявили невідповідності у датах та свідченнях головного свідка обвинувачення – учасника першої чеченської війни Олександра Малофєєва.

Чоловіка було засуджено за розбій і вбивство на 23 роки. Крім того, Малофєєв наразі хворий на численні серйозні недуги. Спершу він описував участь у чеченських подіях таких відомих діячів, як український прем'єр Арсеній Яценюк, брати Олег і Андрій Тягнибоки з партії "Свобода", діячі "Правого сектору" Дмитро Ярош, Ігор Мазур і Олександр Музичко.

Однак, як тільки у 2014 році були затримані Карпюк та Клих, Малофєєв "раптово" згадав, що й вони убивали російських солдат у 1994-1996 роках.

Відповідно до слів Олександра Черкасова, який під час чеченської війни вів ретельний літопис тодішніх подій, не більше двох російських солдат, а не 30, могли стати жертвами українців.

"Звинувачують їх у вбивстві в ході боїв 30 солдатів. Є імена цих загиблих і медичні документи. Завдання було - встановити місце, час і обставини їх загибелі", - пояснив Черкасов.

"Ми встановили, що дев'ять осіб із них загинули в районі селища Садове за 13 кілометрів від палацу і вокзалу. Ще четверо згоріли в БМП, намагаючись вирватися з міста за 9 кілометрів від цих місць. З тих, що вижили в тому епізоді ніхто не говорив про українців. Ще один загинув у танку більш ніж за 4 кілометри. Механік цього екіпажу зумів сховатися під танком і просидів там до ночі, а потім розповів, як чеченці ходили навколо і розмовляли. Там звучала тільки чеченська мова. Ще четверо загинули в районі парку Леніна під час прориву в центр із заходу. Але вони десантники, звинувачення ж говорить, що всі загиблі - мотострільці 276, 81 полку і 131 бригади. Тобто 18 людей загинули на значній відстані від тих місць, де нібито були українці. Ми також знаємо місця загибелі ще шістьох - вони теж не підходять. Ще для шести осіб не знаємо місце, зате знаємо обставини. Тільки у двох з них причина смерті - кульові поранення в одного і, можливо, кульові поранення в іншого (тіло майже повністю згоріло). Інші загинули в підбитих танках і бойових машинах, між тим як українцям інкримінується використання тільки легкої стрілецької зброї - снайперських гвинтівок і автоматів", - йдеться у поясненні експерта, яке цитують Грани.ru.

Таким чином, не більше двох військових із 30 могли виявитися жертвами Карпюка та Клиха.

Однак, за словами Черкасова, слідчі не намагалося встановити нічого про загибель цих солдатів, вони не йшли від подій - не описували їх, не аналізували і взагалі не знали. Тому їхні  "свідки", а потім і обвинувачені (після "спілкування" зі слідчими) свідчили очевидними суперечностями до історичних фактів.

Яскравим прикладом стало те, що до списку жертв, загиблих від куль українців, увійшов Герой Росії Юрій Ігітов, який підірвав себе гранатою.

Крім вищезазначених протиріч, у справі не збігаються території, підконтрольні чеченським командирам, використовуються дати, які були лише у "Вікіпедії" через описку у власній книзі самого Черкасова та повно інших перекручених фактів. 

Доповідь Меморіалу from tsnua

Нагадаємо, що Верховний суд Чечні відклав слухання по справі двох українців Миколи Карпюха та Сталіслава Клиха. Суддя захворів у той самий день, як до Грозного прибули правозахисники, брати Карпюка та 72-річна мати Клиха.

Чоловікам, яких судять за сфабрикованими Російським слідчим комітетом звинуваченнями, закидають бандитизм та убивство солдатів РФ під час першої чеченської війни.

Слід зауважити, що необхідні показання із українців вибивали катуваннями.

Нещодавно правозахисний центр "Меморіал" визнав Карпюха та Клиха політичними в'язнями РФ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація