Правозахисники закликали РФ звільнити з психлікарні заступника голови Меджлісу

Правозахисники закликали РФ звільнити з психлікарні заступника голови Меджлісу

Фото: УНІАН

Примусова психіатрична експертиза, задля якої він поміщений в клініку, може тривати до 28 діб.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch і ВР закликають негайно звільнити з психіатричної клініки Ільмі Умерова, заступника голови меджлісу кримських татар і колишнього главу Бахчисарайського району Криму.

Про це пише ВВС.Russian.

"Кримськотатарського активіста проти його волі утримують у психіатричній клініці з 18 серпня 2016 року. Насильницьке утримання Умерова у психіатричному закладі є кричущим порушенням його прав", - заявила дослідник HRW по Україні Таня Купер.

Вона каже, що "ганебна спроба" з допомогою психіатрії змусити його замовкнути і заплямувати його репутацію аналогічна методам, які застосовувалися в Радянському Союзі проти дисидентів.

Співробітники ФСБ затримали кримськотатарського політика в травні і пред'явили йому звинувачення у сепаратизмі. Примусова психіатрична експертиза, заради якої він поміщений в клініку, може тривати до 28 діб.

Нагадаємо, 11 серпня на засіданні так званого суду в окупованому росіянами Криму Ільмі Умерову стало погано. Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу звинувачують в сепаратизмі.

Однак заступника голови меджлісу забрала "швидка" і відвезла до лікарны.

Зазначимо, заступника голови меджлісу звинувачують в організації "масових заворушень, що супроводжувалися насильством і знищенням майна" біля стін ВР Криму в лютому 2014 року, коли там проходив мітинг за єдність України. Лідер кримських татар був затриманий 29 січня 2015 року. У червні колишні адвокати Надії Савченко Марк Фейгін і Микола Полозов заявили, що вступають у справу як захисники.

9 серпня Полозов повідомив про безпрецедентні порушення кримінального кодексу з боку суддів. "Кримські судді зовсім втратили орієнтири. Відмовляються вислухати клопотання, відводи суду. Погрожують видалити мене із зали суду. Важливо розуміти, що кримська трійка суддів відмовляє в задоволенні клопотань, а в принципі відмовляє в заяві клопотань. Давненько я не зустрічав такого зневажливого ставлення до норм КПК в суді. Бачив багато, звичайно, але в Криму зовсім беззаконня", - повідомив адвокат.

Адвокати Умерова заявляють, що ФСБ катує їхнього підзахисного

Адвокати Умерова заявляють, що ФСБ катує їхнього підзахисного

Повʼязані теми:

Наступна публікація