Прес-конференція Януковича: усі деталі (фото, відео)

Прес-конференція Януковича: усі деталі (фото, відео)

Янукович вдруге за останні два тижні провів прес-конференцію / Фото: Офіційний сайт Президента України

Президент України вдруге за останні два тижні відповів на запитання в прямому ефірі.

У перший день весни – 1 березня – президент України Віктор Янукович дав підсумкову прес-конференцію в "Українському домі".

Прес-конференцію Віктора Януковича транслював у прямому ефірі телеканал "Перший національний".

Остання запланована зустріч президента України з журналістами 14 липня 2012 року була скасована - якраз у той день під "Українським домом" проходив пікет і відбувалися сутички противників "Мовного закону" з спецпідрозділом "Беркут".

Прихильники і противники Януковича зібрались під "Українським домом"

Сьогодні ж рух транспорту на Європейські площі в Києві, де розташований "Український дім", було повністю перекрито з самого ранку.

Опозиція напередодні обіцяла провести пікет біля Українського дому, коли в ньому відбуватиметься прес-конференція Януковича. Однак, як повідомляла прес-служба "Батьківщини", пікет направлений на підтримку журналістів та їхнього права чути правду від високопосадовців.

Ще до початку прес-конференції під Українським домом зібралося близько 200 прихильників влади і 500 опозиціонерів.

Янукович привітав з початком весни і ростом ВВП

Янукович не одразу зрозумів, що прес-конференцію можна розпочинати і спитав у ведучої, чи можна йому говорити. Розпочав він прес-конференцію з привітань з початком весни. А також зі свого бачення розвитку України впродовж останніх трьох років.

ДИВІТЬСЯ ФОТО: Під Українським домом на Януковича чекають "Молоді Регіони"

"Нам нарешті вдалося розпочати модернізацію нашої країни, якої чекали останні 20 років", - сказав Янукович.

"Ми забезпечили зростання ВВП. В порівнянні з 2011 роком він виріс на 487 мільярдів. В той час як у єврозоні загальний економічний ріст впав на 0,5%. А ми трошки підросли на 0.2%", - розповів Янукович.

"Середня заробітна плата зросла на 59%. Якщо в 2010 році вона складала 2050 грн, то сьогодні вона становить понад 3000 грн", - розповів президент, зазначивши, що досягнення в економіці дозволили підвищити рівень життя українців.

Президент Віктор Янукович також пригадав "ядерний саміт", на якому Україні вдалося зібрати необхідні кошти на побудову нового саркофагу на Чорнобильській АЕС.

Щодо євроінтеграції, то він зазначив, що на останньому саміті "Україна-ЄС" офіційний Київ отримав чіткий позитивний сигнал про підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Янукович похвалився неймовірними здобутками за три роки

"Ми майже завершили процес підготовки документу про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС. Ми почали над ним працювати ще в 2007 році, коли я працював прем'єр-міністром", - сказав президент.

"В 2012 році в Україні зареєстрований найнижчий за роки незалежності рівень малюкової смертності. І ця динаміка покращується", - продовжив підсумки Янукович.

"Торік в Україні створено рекордну кількість центрів первинної допомоги - 271", - додав він.

Щодо освіти, то Янукович розповів, що в Україні відновлюється мережа закладів початкової освіти. За його словами, держава придбала понад 900 машин для шкіл.

ДИВІТЬСЯ ФОТО: Янукович вдруге за тиждень вийшов поспілкуватися з народом

Він зазначив, що Україна піднялася на 15 сходинок у рейтингу Світового банку щодо умов ведення бізнесу. Президент також похвалив агропромисловий комплекс.

Фото: Перший національний

Янукович також заявив, що відчуває - люди не розчаровані у реформах. Однак їх треба прискорити. Потім Президент перейшов до відповідей за запитання від присутніх журналістів.

Янукович попросив українців "трошки потерпіти" до покращення

Перше питання до президента було про те, на чому ґрунтується його впевненість у завершенні реформ. Відповідаючи на нього, він провів аналогію між Україною і селянською хатою. Янукович наголосив, що "коли переробляється хата, є незручності, страждають всі, хто в ній живе".

"Тому нам треба і трошки потерпіти, і незручності ті, які в нас є, вони цілком природні", - запевнив президент.

Що ж до коштів на реформи - президент пообіцяв розповісти про це пізніше. Але одразу ж зазначив, що "одні заробляють кошти, а другі неефективно їх використовують, крадуть".

"Так що в нас всього вистачає. Все так, як у кожній країні. Але я радію, що ми рухаємося вперед, від того, що в нас є позитивні зрушення", - додав він.

Мартенівські печі треба закривати через дорогий газ - Янукович

Президент зазначив, що Україна входить в 10-ку експортерів металу в світі. І у гірничо-металургійний комплекс щороку вкладаються серйозні інвестиційні ресурси. Однак виробництво у 2012 році скоротилось.

"Проблема в чому? Газ. Ціна газу сьогодні для України 510-512 доларів. На сьогодні всі заводи, які працюють на Мартенівській технології плавлення сталі, є  збитковими. Ті, хто працюють на конверторі - ті мають прибуток. Тому однозначно треба всі Мартенівські печі закривати", - зазначив Янукович.

Фото: Перший національний

"Зараз ми підійшли до того періоду, коли нам потрібно знову щось зробити, щоб допомогти металургійному комплексу боротися за конкуренцію в світі. Зараз ми готуємо групу робочу, яка займатиметься питанням розвитку гірничо-металургійного комплексу", - додав президент.

Україна наполегливо шукає форму роботи з Росією і Митним союзом

За словами президента, Україна зацікавлена в поглибленні відносин з Росією і Митним союзом.

"Я вважаю, що ми маємо можливість стати спостерігачами, знайти таку форму, яка буде в часі відповідати рівню наших відносин", - сказав він.

"Якщо ми отримаємо якийсь статус в цій організації, це піде нам на користь. Ми зобов'язані це робити, оскільки там наші національні і економічні інтереси. Ми не такі круті і багаті, щоб втрачати щось", - додав він.

Що ж до лібералізації візового режиму з ЄС, Янукович зазначив, що Україні потрібно завершувати перший етап. Але оскільки Верховна Рада "трошки не працювала спочатку", Україна не закрила першу фазу підготовки реалізації першої фази лібералізації візового режиму.

Янукович не знає подробиць того, як його син став мільярдером

Президент запевнив, що докладно не знає про те, як його син Олександр став мільярдером.

"У вас є можливість поставити це питання йому особисто. Наскільки мені відомо, у нього часу трошки більше, ніж у мене. І він частіше зустрічається з пресою. Тому вам ніхто не відмовить. Поставте, він вам розповість. Подробиць я ніяких не знаю", - запевнив президент.

Україна не продаватиме ГТС, а здасть в оренду

Фото: Офіційний сайт Президента України
Президент пояснив, що українська ГТС має працювати надійно, щоб вона мала можливість прокачувати до Європи газ - чим більше, тим краще.

"Росія може гарантувати обсяги прокачки газу. Друге питання - модернізація ГТС. Ідуть переговори, і Росія готова разом з Україною вкладати кошти щорічно в модернізацію української ГТС. Хоче Росія стати власником труби? Можливо хоче. Але Україна має свої пропозиції: труба залишається у власності. Ніхто її не продає", - наголосив президент.

"Умовно в майбутньому підприємство бере трубу в оренду. Головне, щоб ця компанія не була монополістом, а Україна брала участь в управлінні ГТС. Чи зацікавлені, щоб ЄС був партнером нашим у цьому управлінні? Зацікавлені. Якщо європейські структури захочуть бути партнером в модернізації нашої ГТС, ми будемо раді. Ми хочемо знайти таку модель співпраці, яка б задовольняла усіх", - додав він.

Янукович пообіцяв допомогти журналістам отримати доступ до міністрів

"Моя точка зору така ж, як і у вас щодо цього питання. Я зберу відповідну нараду щодо цього питання. За критику на мою адресу, я вам дуже вдячний. Ми не часто зустрічаємося з вами. Я не дуже це люблю, бо, як кажуть, хто на що вчився. Але я виправлюся", - пообіцяв президент.

Янукович: Тимошенко страждає за свої дії

Колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписала невигідні з Росією "газові контракти", які сьогодні негативно впливають на рівень добробуту громадян.

"Сьогодні, коли ми знаємо цю історію до кінця, і розуміємо, що була підробка документів, Тимошенко опинилася в суді. І суд виніс вирок. Чи вірний він, чи не вірний, але суд виніс вирік. Тимошенко страждає за свої дії. Але страждає і країна, яка до 2019 року буде платити за цим контрактом", - заявив він.

"Що б я зробив на її місці? Потрібно було б раніше думати. Я не розумію, які були мотиви, щоб піти на такий крок", - додав він.

Янукович відзвітував про свої витрати на благодійність

Журналіст TVi запитав у президента, де можна купити його книжку, за яку він отримав гонорар у розмірі 15 мільйонів.

Фото: Офіційний сайт Президента України

"Я не буду вам відповідати в такій тональності. Ви ще молода людина, вам ще довго жити. Ще й весна, а жінки на весну міняються. В мене не багато різних довідок. Але на ваше питання в мене є довідка", - зазначив президент.

Він повідомив, що з 25 лютого на благодійні цілі він використав 450 мільйонів гривень, в 2011 році - 120 тисяч.

"Це була багатодітна сім'я. 2012 рік - в благодійні цілі було перераховано понад 7 мільйонів. 160 тисяч гривень було перераховано Пузійчуку Віктору в село Базар. Хлопчик потребував операції, важка хвороба серця", - зазначив президент.

Янукович обіцяє будувати шахти з виробництва синтетичного газу

В Україні вже цього року почнуть будувати шахти з виробництва синтетичного газу, анонсував Янукович.

"Ці шахти будуть споживати газ різних марок, і на виході ми матимемо синтетичний газ. Нам для паливного балансу потрібно 100-105 мільйонів тон вугілля. А це значить що буде рости економіка, що буде створюватися робочі місця для шахтарів", - розповів президент.

Україна хоче отримувати газ з Азербайджану через Грузію

Янукович повідомив, що Україна розглядає можливість постачання природного газу з різних джерел.

"Є будівництво газового терміналу в басейні Середземного моря перед Босфором, щоб не йти через Босфор. Ми отримаємо ще можливість експортувати 7-10 мільярдів скрапленого газу. Крім того ми обговорюємо можливості побудови газопроводу з Азербайджану через Грузію, щоб цей газ дійшов до наших сховищ на Заході України на кордоні з Європою", - зазначив Янукович.

Янукович готовий розглянути помилування Луценка

Також Янукович пообіцяв розглянути можливість помилування екс-глави МВС України Юрія Луценка. Зробити це він готовий у разі незадоволення Вищим спеціалізованим судом касації колишнього міністра внутрішніх справ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація