Президент підписав закон про роздержавлення державних і комунальних друкованих ЗМІ

Президент підписав закон про роздержавлення державних і комунальних друкованих ЗМІ

Президент підписав закон про роздержавлення державних і комунальних друкованих ЗМІ

В Україні стартує процес роздержавлення газет і журналів

Закон набере чинності із 1 січня 2016 року.

Через тиждень, із 1 січня 2016 року, в Україні розпочнеться перший етап реформування (роздержавлення) державних і комунальних друкованих ЗМІ.

Відповідний закон із другої спроби підписав президент Петро Порошенко. На перший варіант він наклав вето і направив на доопрацювання в парламент із пропозицією записати в документі про те, що роздержавлені друковані ЗМІ не матимуть права змінювати мову видання, тобто залишатися переважно україномовними.

Водночас реформовані ЗМІ повинні зберегти свої назви, цільове призначення, тематичну спрямованість.

Інша пропозиція Порошенка стосувалася "непоширення дії норм закону на друковані ЗМІ, які здійснюють офіційне оприлюднення нормативно-правових актів Верховної Ради, Кабінету міністрів, президента, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, а також інших органів, акти яких відповідно до законодавства, підлягають державній реєстрації положень про офіційне опублікування та набрання їхньої чинності, оскільки це могло призвести до законодавчої невизначеності".

Роздержавлення відбуватиметься у два етапи. Перший – протягом 2016 року. Редакції мають пріоритетне право протягом найближчих трьох місяців самостійно визначитися із шляхом свого роздержавлення. Протягом 2017-2018 років уже будуть вирішувати долю тих видань, які самостійно не визначилися із способом роздержавлення.

Крім того, роздержавленим друкованим ЗМІ залишають в оренді на 15 років комунальні чи державні приміщення й платитимуть вони за них за пільговими розцінками, як бюджетні установи. Закон передбачає надання реформованим газетам і журналам адресної фінансової допомоги, пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Рада прийняла закон про роздержавлення газет

Рада прийняла закон про роздержавлення газет

Повʼязані теми:

Наступна публікація