Про що домовилися в Мінську: заяви і документи "нормандської четвірки"

Про що домовилися в Мінську: заяви і документи "нормандської четвірки"

Фото: Reuters

Виснажливі переговори тривали близько 17 годин.

Підсумки переговорів у Мінську. / Фото: Reuters
"Нормандська четвірка" провела в ніч на 12 лютого одні з найбільш важливих переговорів в сучасній історії Європи. Петро Порошенко, Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Володимир Путін протягом 17 годин за закритими дверима вирішували, як припинити війну на Донбасі.

Що відбувалося в переговорній - невідомо, відомий лише підсумок: сторонам вдалося домовитися про припинення вогню на Донбасі. ТСН.ua всю ніч стежив за переговорами і представляє їх короткий переказ.

Про що домовилися

Бойовики та українські військові повинні припинити вогонь опівночі 15 лютого. Після цього сторони почнуть відведення важкого озброєння - таким чином, щоб "зона безпеки" становила від 50 до 140 кілометрів.

Також бойовики і військові повинні обмінятися полоненими у форматі "всіх на всіх". На це було виділено 19 днів з моменту підписання документів. Крім того, президент України Петро Порошенко заявив, що була досягнута домовленість про звільнення з російського полону Надії Савченко. Зараз з цього приводу очікуються пояснення російської сторони.

Також, згідно з підсумками переговорів, Україна проведе конституційну реформу в інтересах жителів Донбасу і забезпечить амністію для всіх громадян, які брали участь у бойових діях. ОБСЄ зі свого боку повинна стежити за режимом припинення вогню і за виведенням з України всіх іноземних озброєнь, формувань, техніки і найманців.

Які документи підписали

Результатом багатогодинної зустрічі "нормандської четвірки" в Мінську став підписаний "Комплекс заходів щодо виконання мінських угод". В доповнення до основного документу була прийнята декларація, в якій зазначено, що лідери схвалюють "Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод", прийнятих і підписаних 12 лютого 2015 року.

Головні пункти "Комплексу заходів":

1. Негайне і повне припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, яке має розпочатися в 00 годин 00 хвилин (київський час) 15 лютого;

2. Виведення усіх іноземних збройних формувань і найманців з території України під наглядом ОБСЄ;

3. Початок діалогу про проведення місцевих виборів на Донбасі;

4. Обмін всіх заручників в зоні українського конфлікту повинен бути здійснений за принципом "всіх на всіх" не пізніше, ніж на п'ятий день після відводу важких озброєнь;

5. Сторони повинні забезпечити безпечний доступ, доставку, зберігання та розподіл гуманітарної допомоги;

6. Забезпечити помилування і амністію шляхом введення в чинність закону, що забороняє переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, що мали місце в окремих районах Донецької і Луганської областей України;

7. Визначення модальностей повного відновлення соціально-економічних зв'язків, включаючи соціальні перекази, такі як виплата пенсій та інші виплати;

8. Проведення конституційної реформи в Україні із набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає ключовим елементом децентралізацію, а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей;

9. Інтенсифікувати діяльність Тристоронньої Контактної групи, в тому числі шляхом створення робочих груп щодо виконання відповідних аспектів Мінських угод. Вони будуть відображати склад Тристоронньої Контактної групи.

Реакція після переговорів

Фінальний документ за підсумками переговорів підписували не президенти, а "контактна група", до якої увійшли представники самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". Це означає, що представники погодилися з тим, що вирішили лідери чотирьох країн. Олланд і Меркель прокоментував угоду дуже стримано.

Олланд

Президент Франції Франсуа Олланд вважає, що досягнуті в Мінську домовленості стали полегшенням для Європи. Він підтвердив, що в Мінську сторонам вдалося виробити "глобальну" угоду з ряду спірних питань.

Він додав, що для врегулювання конфлікту "належить виконати ще багато роботи, але є реальна можливість поліпшити ситуацію в Україні".

Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Путіну довелося натиснути на бойовиків на Донбасі, щоб вони погодилися на припинення вогню в зоні конфлікту.

Меркель також зазначила, що не має ілюзій у зв'язку з підсумками переговорів у Мінську, і попередила, що для досягнення миру в Україні залишається багато перешкод.

Вона сказала, що для досягнення миру в Україні залишається "дуже, дуже багато роботи", але тепер "для нас є проблиск надії".

Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявив, що переговори в "нормандському форматі" проходили напружено і Україні висувалися ультимативні умови.

"Це було непросто, і фактично нам виставляли всякі неприйнятні умови, відходи, зливи. Ми не пішли на жодні ультиматуми і чітко проявили позицію, що припинення вогню має відбутися без попередніх умов", - сказав президент України.

Думка політологів

Мінські переговори щодо ситуації на Донбасі завершилися позитивно, але не допомогли остаточно врегулювати військовий українсько-російський конфлікт. Таку думку висловив у коментарі ТСН.ua політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Нормандська четвірка" в Мінську на найвищому рівні розглядала питання, що входять в компетенцію тристоронньої контактної групи, тобто питання досить технічного характеру, зазначив Горбач. Тим не менш, він вважає, що результат тривалих переговорів можна назвати позитивним.

Порошенко розповів про підсумки переговорів у Мінську

Порошенко розповів про підсумки переговорів у Мінську

Повʼязані теми:

Наступна публікація