Прохання до Путіна ввести війська і подяка спонсорам терористів: про що говорив Янукович у Ростові

Прохання до Путіна ввести війська і подяка спонсорам терористів: про що говорив Янукович у Ростові

Фото: Reuters

Позбавлений звання президена не був допитаний у суді, але дав прес-конференцію для журналістів.

Ростов знову опинився на центральних шпальтах як і російських, так і українських ЗМІ. Анонсований відео допит із Януковичем не відбувся, але прес-конференцію і  затори через  свою появу  на вулицях провінційного Ростова президент-утікач таки організував.

Утім, від значної частини питань Янукович ухилився. Зокрема, він так і не сказав, чи планує повертатися до України. А закиди в масштабному казнокрадстві вважає нісенітницею. Ми зібрали головні тези - про що говорив екс-президент у Ростові.

Чим Янукович займається у Росії

Позбавлений звання президента України Віктор Янукович розповів, що у Росії багато уваги приділяє сім'ї. "Молодший внук залишився без батька, приділяю багато часу сім'ї", - сказав він, вперше підтвердивши смерть свого молодшого сина.

Янукович додав, що нікуди не дітися від людей, які постраждали і виїхали із України, бо, мовляв, жити там стало неможливо. Він працює із цими людьми разом із адвокатами, судами тощо. "Робота займає чимало часу", - сказав Янукович.

Заперечив уснування грошей в іноземних банках

Янукович заперечив, що у нього є гроші в іноземних банках і назвав їх "казковими". "Ні в одному в банку світу немає ні цента моїх грошей. У мене не було і немає ніяких рахунків в іноземних банках", - сказав Янукович. Він запевнив, що не вивозив із України нічого, крім особистих речей. "Це ручна кладь", - сказав Янукович.

Чому не підписав Асоціацію з ЄС

Янукович пояснив, чому не підписав документ про Асоціацію із ЄС. За його словами, йшлося не про угоду про асоціацією із ЄС, а про документ про зону вільної торгівлі. На думку Януковича, це б потягло за собою значні збитки для української економіки, в тому числі важкої промисловості. Він озвучив суму у 200 млрд доларів, щоправда, не уточнив, про який збитковий період йдеться.

За словами екс-президента, Європа не була готова виділити такі значні гроші. Він зауважив, що хотів повернутися до обговорення цього питання у березні 2014 року. Янукович додав, що український народ просто дезінформували у цьому питанні.

Віктор Янукович наробив метушні у Ростові у зв’язку зі своїм відеодопитом

Віктор Янукович наробив метушні у Ростові у зв’язку зі своїм відеодопитом

Янукович просив Путіна ввести війська

Янукович підтвердив існування письмового прохання про застосування військ РФ проти Збройних сил України. Документ був підписаний начебто від імені президента України – звання, котрого Янукович був позбавлений.

За його словами, "документ був", але він не був введений у дію. Появу цього прохання Янукович пояснив емоційною реакцією на "наступ незаконних збройних формувань на Донбас" - так він назвав дії української армії щодо наведення конституційного ладу на територіях, захоплених за підтримки Росії сепаратистами. "Бажання якимось чином захистити цих людей", - мотивував Янукович своє рішення.

Ставлення до анексії Криму

Янукович заявив, що "відокремлення" Криму – це погано.

"Я на цю тему мав розмову із Володимиром Путіним. Це його, можна сказати так, позиція як людини, як громадянина Росії та як патріота. Тут від того, що я погоджуся чи не погоджуся, не має ніякого значення... Але як я ставлюся до ситуації щодо  Криму. Добре що Крим відділився чи ні? Ні, не добре. Я вважаю, що це погано", - наголосив він.

 

Ставлення до окупації Донбасу

Віктор Янкович прокоментував причину "відокремлення" Донбасу від України.

"Я неодноразово говорив свою точку зору. Я від початку був проти, щоб порушивалась територіальна цілісність України. Відокремлення Донбасу від України - емоційний порив людей, які відреагували на події в Києві", - наголосив втікач.

Подяка спонсорам терористів на Донбасі

Янукович заявив, що не фінансує Донбас. Він наголосив, що у нього немає коштів в іноземних банках, а кошти в Україні заблоковані, тому він не фінансує бойовиків "ЛНР" і "ДНР". Проте Янукович подякував тим, хто фінансує ОРДЛО на Сході України.

Назвав російських військових на Донбасі "добровольцями"

Відповідаючи на питання про те, чи є на Донбасі російські військові, Янукович сказав, що з Росії в Україну їхали "добровольці".

"На Україну їхало багато добровольців, найманців, не тільки з РФ, а з Європи, Франції, Італії, Балканських країн, ну і з Росії. Чому з Росії більше? Тому що зв'язки, які були між сусідніми регіонами, вони були досить тривалі і родинні", - заявив Янукович.

"Особливо з Ростовської області, Кубані, дуже багато людей приїжджали допомогти близьким, родичам. "Як їх можна назвати найманцями? Добровольці", - сказав Янукович.

"Що стосується російських військових. Інтерес списати все на Росію - величезний. Одна з причин, чому Україна стала заручником такої політики, і її територію намагаються використовувати, щоб впливати на Росію, - здійснити тиск на Росію", - заявив він. 

На своїй прес-конференції Янукович виправдовував "беркутівців"

На своїй прес-конференції Янукович виправдовував "беркутівців"

Чи збирається Янукович повертатися в Україну

Янукович пішов від прямої відповіді на запитання про те, чи збирається повернутися до України. Натомість заявив, що мріє про припинення війни на Сході, хоча сам свого часу просив главу РФ ввести війська на Донбас.

"Що стосується мого повернення, я так розумію, в політику... Про що я взагалі-то думаю. У ЗМІ дуже багато пишуть про те, що я хочу повернутися у владу, реванш якийсь, і так далі. Я про що думаю, або, можна сказати, мрію. Я  мрію про те, що б в Україні якомога швидше закінчилася воинйа. На моїй батьківщині на Донбасі. Щоб перестали гинути люди. Щоб Донбас воскрес із цих руїн, в яку його привела війна", - заявив він.

Найголовніша помилка Януковича

Віктор Янукович назвав свою набільшу помилку часів Революції Гідності. Відповідаючи на запитання української журналістки про те, як він міг допустити з суворо вибудуваною вертикаллю влади кровопролиття в лічених метрах від Адміністрації президента, розшукуваний за злочини екс-посадовець сказав, що визнає за собою помилки.

Однак найвагомішим своїм упущенням він вважає не масове вбивство людей у центрі Києва, а нестачу сміливості застосувати для розгону Євромайдану армію.

"Найголовніша помилка – не зміг підписати наказ про введення військ і оголошення військового стану в Україні", - заявив Янукович. Попри загибель Небесної Сотні, він упевнений, що його сумління чисте. "Я не пішов на кровопролиття", - наголосив колишній господар АП.

Невдала спроба: допит екс-президента Віктора Януковича відклали

Невдала спроба: допит екс-президента Віктора Януковича відклали

Повʼязані теми:

Наступна публікація