Путінський куратор "руської весни" досі значиться членом академії наук України

Путінський куратор "руської весни" досі значиться членом академії наук України

Глазьєв відповідав у президента РФ за заворушення, бо народився в Запоріжжі.

За розв'язання війни проти України та окупацію Донбасу і Криму розшукуються міністр оборони Росії Сергій Шойгу та радник президента РФ Володимира Путіна Сергій Глазьєв. Їх планують оголосити в міжнародний розшук через Інтерпол, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Повідомлення про підозри та виклики на допити до ГПУ загалом відправили 18 російським високопосадовцям та генералам міноборони та генштабу РФ. Слідчі вважають, що Путін у 2014 році призначив Глазьєва куратором подій на сході України, тому що той сам родом з Запоріжжя і навіть досі залишається член-кореспондентом української академії наук.

ГПУ викликала на допит російських високопосадовців

ГПУ викликала на допит російських високопосадовців

Генпрокуратура має докази планування, фінансування та координації росіянами так званих протестних акцій у регіонах України в межах проекту "руської весни". Їм інкримінують порушення українського та міжнародного права, завдання Україні збитків на понад трильйон гривень і військову агресію. "Злочинні дії даних осіб призвели до загибелі 2263 і поранення не менше 8000 військовослужбовців Збройних сил України", - наголосив генпрокурор Юрій Луценко.

Підозрюваним загрожує судовий розгляд. В Україні він може бути заочним. У ГПУ наголошують, що вироки не минуться просто так. Навіть якщо в Росії Шойгу, Глазьєв та інші фігуранти справи гулятимуть на свободі, за кордоном їх чекатиме дамоклів меч правосуддя. "Арешт рахунків, майна, затримання під час пересування за кордоном є абсолютно реально досяжним щодо зазначених осіб", - попередив керівник Генеральної прокуратури.

Представники російської влади та керівники збройних сил РФ, яким повідомили про підозру та яких оголосили в розшук, будуть засуджені заочно, якщо не з'являться на допит до ГПУ. Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко. Також ГПУ оприлюднила докази причетності представників влади Російської Федерації до посягання на територіальну цілісність України та розв'язання війни проти України. Зокрема опубліковано фрагменти розмови Глазьєва із депутатом Держдуми Костянтином Затуліним.

Кореспондент ТСН Станіслав Фещенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація