Рада підтримала законопроект Порошенка про захист вкладників

Рада підтримала законопроект Порошенка про захист вкладників

Фото: Reuters

285 народних обранців підтримали документ. 

Сьогодні, 15 листопада, Верховна Рада під час засідання ухвалила президентський законопроект щодо захисту вкладників.

Ініціатором проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг виступив президент Петро Порошенко.

За документ проголосували 285 народних обранців. 

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що він був розроблений з метою забезпечення захисту прав фізичних осіб, які були ошукані за посередництвом банків. Ухвалений закон допоможе вирішення питання щодо відшкодування їм коштів, а також запобігти таким зловживанням у майбутньому.

Документом пропонується прирівняти до вкладу кошти, які залучені від населення як  позика або вклад до небанківської фінансової установи через повірений за відповідним договором банк.

Гарантуватися до відшкодування будуть кошти в тому випадку, якщо на день набрання чинності цього закону повірений банк був визнаний неплатоспроможним.

Також у тексті пояснювальної записки вказано, що за даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб  банк "Михайлівський" ошукав близько 14 тисяч фізичних осіб на загальну суму, що перевищує 1,5 млрд гривень.

Нагадаємо, 15 листопада у центрі Києва на мітинги зібралися пенсіонери та молодь. На запитання щодо мети акції учасники реагували агресивно, а деякі не знали, навіщо прийшли. Переважно люди заявляли, що хочуть повернути гроші, однак не називали банк, у якому нібито мали депозит. Також частина заявила, що вимагає відставки глави НБУ Валерії Гонтаревої.

Раніше  СБУ повідомила, що Росія готується до масштабної дестабілізації ситуації в Україні з 15 листопада. Про початок здійснення такого плану свідчить інформація, вилучена із поштової скриньки радника президента РФ Владислава Суркова, стверджують силовики. 

Метою плану РФ є внутрішня дестабілізація України. Це організація дострокових парламентських виборів у нашій державі з метою приведення до влади і посилення проросійських сил в новому парламенті.  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація