Рада попросила Вселенського патріарха надати автокефалію православним України

Рада попросила Вселенського патріарха надати автокефалію православним України

Фото: Getty Images

Рішення ухвалено більшістю депутатів.

Верховна Рада України ухвалила звернення до Вселенського патріарха Варфоломея І щодо надання українській православній церкві статусу автокефальної.

Рішення підтримали 245 народних депутатів.

"Триває розв'язана і штучно підтримувана сьогодні Росією війна на Донбасі. В умовах, що склалися, народ України вже не сприймає ідею церковного єднання з патріархом Московським Кирилом, який не лише не виступив на захист православних християн України, які потерпають від російської агресії, але й став одним із чільних ідеологів "русского мира", а, отже, й одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України", - наголошується у зверненні.

Зважаючи на зовнішню агресію, парламент просить Варфоломея І "невідкладно використати наявні у Вас канонічні повноваження для подолання існуючого у нашій країні церковного розподілу та нормалізації канонічного статусу української церкви у дусі Вашого історичного звернення до української нації 26 липня 2008 року, а також канонічних дій Вселенського патріархату з нормалізації церковного життя у православних церквах Естонії (1996), Болгарії (1998), Чехії і Словаччини (2014)".

Водночас в документі зазначається деструктивна роль РПЦ: "Довіра до цієї церковної структури в нашій країні сьогодні мінімальна. А всі її зусилля самотужки, ігноруючи Вселенський патріархат та світове православ'я, подолати наявну в Україні канонічну кризу - абсолютно безперспективні".

Також нардепи переконані, що в Україні "Московський патріархат, на жаль, сприймається багатьма громадянами нашої країни в якості морального співучасника російської агресії та гібридної війни проти України".

"Сучасна Україна - це самостійна держава, суверенітет якої визнається усім світом; Український народ має власну самобутню культуру, яка плекає його ідентичність. Крім того, кількісні показники життя православної церкви в Україні свідчать, що ця церква не лише досягла необхідного для автокефального буття рівня, але й стане найчисельнішою православною церквою світу, якщо зможе подолати поділ", - вважають у Верховній Раді.

При цьому автори подання наполягають на визнанні нечинним акт 1686 року як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів православної церкви.

Повʼязані теми:

Наступна публікація