Рада запровадила квоти на українські пісні в радіоефірі

Рада запровадила квоти на українські пісні в радіоефірі

Фото: УНІАН

Відтепер 35% обсягу пісень в ефірі мають бути українською мовою.

Верховна Рада ухвалила закон щодо обсягу частки пісень українською мовою в ефірі телерадіомовлення.

"За" проголосували 238 із 333 зареєстрованих у сесійній залі нардепів.

"Телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення (за виключенням випадку, передбаченого частиною третьою цієї статті) повинні забезпечувати частку пісень (словесно-музичних творів) (далі – пісні) державною мовою не менше 35 відсотків від загального обсягу пісень поширених протягом доби, зокрема не менше 35 відсотків від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години", - йдеться у проекті прийнятого закону.

Водночас, згідно із законом, телерадіоорганізації, які відповідно до умов ліцензії протягом доби поширюють не менше 60% загального обсягу пісень офіційними мовами Євросоюзу, зокрема, не менше 60% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше ніж 25% загального обсягу.

"Телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення забезпечують не менше 60 відсотків добового обсягу ведення передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою", - наголошується у документі.

Окремо у законі зазначається, що квоти на українські пісні впроваджуватимуться поступово. Зокрема, протягом першого року після набуття чинності закону частка пісень державною мовою повинна становити 25%, наступного року – 30% і з третього року – 35% загального обсягу пісень.

Так само поступово вводитиметься і квота на ведення передач українською мовою: протягом першого року після набуття чинності закону частка становитиме 50%, другого – не менше 55% і з третього – 60%.

Закон набуває чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

Своєю чергою очільниця профільного комітету Вікторія Сюмар заявила, що ухвалення цього законопроекту дозволяє "не просто запустити українську мову в радіоефір, а дає можливість запустити цілий пласт української культури".

"Пісні будуть замовлятися українським композиторам, українським поетам. Їх будуть записувати українські виконавці на українських студіях. Давайте почнемо формувати українську культуру з цього закону", - зазначила вона.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація