Рада звернеться до Гаазького суду з проханням покарати Януковича

Рада звернеться до Гаазького суду з проханням покарати Януковича

На Януковича збираються подати до Гаазького суду / Фото: УНІАН

Екс-президента та інших високопосадовців хочуть притягнути до відповідальності за злочини проти людяності.

Верховна Рада України прийняла за основу звернення до Гаазького суду, в якому закликає встановити та притягнути до відповідальності винних у злочинах проти людяності під час мирних акцій в Україні, в тому числі і екс-президента Віктора Януковича.

За прийняття проекту заяви проголосували 339 народних депутатів України. В ньому йдеться зокрема про те, що протягом 3 місяців в Україні правоохоронці за наказом вищих посадових осіб держави, неправомірно застосовували заходи фізичного тиску, спеціальні засоби і зброю проти учасників мирних акцій у Києві та Україні в цілому. Ці дії призвели до вбивства понад 100 громадян, були поранені понад 2 тисячі людей, а ще понад 500 людей перебувають у важкому стані. Також у документі йдеться про те, що проти активістів застосовували тортури та водомети при температурі мінус 10 градусів. 

Парламент запропонував Міжнародному кримінальному суду встановити винних у скоєнні злочинів проти людяності та притягнути до відповідальності зокрема колишнього президента України Віктора Януковича, екс-міністра МВС Віталія Захарченка, колишнього генпрокурора Віктора Пшонку та інших високопосадовців.

Нагадаємо, раніше Кошулинський заявляв, що справа про розшук Януковича вже лежить у Печерському суді.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація