Радбез ООН не здатний приймати заяви щодо України, поки їх блокує Росія - експерти

Радбез ООН не здатний приймати заяви щодо України, поки їх блокує Росія - експерти

Фото: Центр новин ООН

Росію пропонують взагалі виключити із числа постійних членів Ради безпеки ООН.

Сьогодні ввечері, 26 січня у Нью-Йорку відбудеться екстрене засідання Ради Безпеки ООН, на якому будуть обговорюватися події в Україні, зокрема кривавий теракт у Маріуполі.

Ініціатором скликання позачергового засідання на прохання Києва виступила член Радбезу ООН Литва, ймовірно, через те, що під час минулого засідання Росія не дала Радбезу ООН ухвалити заяву щодо обстрілу Маріуполя.

Однак, доцільність такого засідання викликає сумніви в опитаних ТСН.ua експертів. Крім того, позитивних рішень Україні не варто чекати і від спеціального засідання ОБСЄ, оскільки там теж діє принцип консенсусу. Якщо Росія проти, то ніяке рішення не буде прийняте, наголосив професор Григорій Перепелиця.

Дипломат, голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко:

- Росії нема чого сказати. Але правила ООН і, зокрема, правила Ради безпеки ООН були написані під Радянський Союз й інші держави-переможці у Другій світовій війні. Вони виписані таким чином, що ніхто не може взяти гору: якщо якась держава з чимось не погоджується, то щоб інші не мали можливості нав'язати їй будь-яку свою думку. Це, звичайно, рудимент повоєнної політичної системи у світі, але, тим не менш, правила саме такі, і змінити їх через українсько-російську війну нікому не вдасться. Тому можна легко давати гарантію, що ніякі рішення у Раді безпеки ООН по Росії прийняті не будуть, поки їх не поділятиме Росія.

Фото: ТК "Хокей"
Професор КНУ ім.Т.Шевченка, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України Григорій Перепелиця:

- На мою думку, не Путін давав команду обстрілювати Маріуполь. Він затвердив план наступальної операції (прийнятий Радою нацбезпеки Російської Федерації, - ред.) і деталі його абсолютно не цікавлять...

Росія наклала вето на заяву Радбезу ООН саме тому, що все відбувається за її планом. На сьогоднішньому засіданні нічого не буде, тому що Росія в черговий раз усе заблокує. Росія таким чином дискредитує доцільність існування самої Організації об'єднаних націй. Вона підводить її до того кінця, який був з Лігою націй, щоб показати її нікчемність. А якщо буде підірваний авторитет ООН, тоді міжнародне право розвалиться.

Росію треба виключити з ООН, принаймні не з ООН, а з постійних членів Ради безпеки ООН. Але ж ніхто не наважиться.

Нагадаємо, що сьогодні також відбулося засідання Парламентської асамблеї Ради Європи, під час якого російська делегація несподівано підтримала необхідність звільнення Надії Савченко - української льотчиці, незаконно захопленої на території України, яку зараз утримують у московському СІЗО.

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація