Реакція на скандал Абромавичус-Кононенко: Це Рубікон для оточення Порошенка

Реакція на скандал Абромавичус-Кононенко: Це Рубікон для оточення Порошенка

Фото: Reuters

Більшість з політиків, в тому числі і з президентської фракції, висловлюють підтримку міністру економіки.

У середу, 3 лютого, глава Міністерства економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявив про свою відставку. Причиною звільнення він назвав активізацію блокування реформ та нав'язування сумнівних осіб у команду. Зокрема, він звинуватив першого заступника глави фракції БПП Ігоря Кононенка у лобіюванні своїх людей на високі посади у держкомпаніях.

"Я не хочу їздити в Давос, зустрічатися з іноземними інвесторами і партнерами та розповідати їм про наші успіхи, у той час як за моєю спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей. Ці окремі люди мають імена. І одне ім'я я все-таки хочу назвати. Це Ігор Кононенко", - заявив міністр.

За словами Абромавичуса, кульмінацією цього свавілля стало бажання мати "власного" замміністра в Мінекономіки, який відповідав би за "Нафтогаз" та інші держпідприємства. "На що я відповів: "Я частиною цього дерибану не буду", - і попросив, щоб мене звільнили з посади. Врешті-решт, Кононенко заявив, що бажає заслухати мій звіт на фракції та розглянути питання про мою відставку. Я вирішив, що полегшу завдання Кононенкові та його команді, і подаю заяву про відставку", - додав Абромавичус.

Сам Кононенко заяву міністра називає спробою перекласти відповідальність за невдачі у роботі міністерства. Зокрема, він сказав, що бачив міністра економіки кілька разів за життя, не присилав йому зама, а лише один раз попросив замінити керівників одного державного підприємства.

Нардеп Кононенко відкидає звинувачення Айвараса Абромавичуса

Нардеп Кононенко відкидає звинувачення Айвараса Абромавичуса

Відомі громадські діячі та політики відреагували на конфлікт дописами у соцмережах. Більшість з них, в тому числі і політики з президентської фракції, висловлюють підтримку міністру. Зокрема, нардеп БПП Сергій Лещенко закликав Кононенка або прокоментувати звинувачення з трибуни ВР, або скласти мандат.

Усвою чергу посол США Джеффрі Паєтт назвав Абромавичуса ефективним керівником. "Один з великих чемпіонів з реформ українського уряду… І той, хто вірив у майбутнє, на яке заслуговує український народ", – написав Паєтт.

Голова Центру протидії корупції та експерт групи Реанімаційний пакет реформ Віталій Шабунін зауважив, що БПП має шанси перетворитися на Партію регіонів, та закликав політиків визначитися, на чиєму вони боці.

"Це Рубікон для всіх людей навколо Порошенка. Кожен має визначитися на чиєму він боці: Кононенків чи Айвараса. Цей вибір визначатиме, хто з вас кінцево перетвориться в Ань Герман, Чєчєтових чи Олійників, а хто залишиться з гідністю і репутацією. Якщо піде Айварас, а Кононенко залишиться в Раді, то БПП можна одразу перейменовувати в Партію регіонів", - написав Шабунін.

Це Рубікон для всіх людей навколо Порошенка. Кожен має визначитися на чиєму він боці: Кононенків чи Айвараса. Цей вибір ...

Опубликовано Vitaliy Shabunin 3 февраля 2016 г.

Колишній міністр економіки Богдан Данилишин наголосив, що зараз краще за все повністю відправити весь уряд у відставку: "Відставка міністра економіки Амбромавичуса абсолютно нічого не змінює в українському політичному розкладі. Це ще одне підтвердження того, що ідея "заробітчан" в українській владі була хибною і остаточно себе дискредитувала. Відставка одного міністра нічого не змінить в принципі. Уряд має піти у відставку весь, включно з прем'єром. Повне перезавантаження влади, аж до дострокових парламенських виборів".

Нардеп від БПП Світлана Заліщук порівнює Кононенка з одіозним депутатом "Народного фронту" Миколою Мартиненком та роздумує на тему того, що він може скласти мандат.

 

Ігор Кононенко – це бепепешний Мартиненко. Заява Абромавичуса змінює статус кулуарних розмов в офіційні звинувачення. У ...

Опубликовано Svitlana Zalishchuk 3 февраля 2016 г.

Політолог Євген Магда також замислюється над тим, чи складе Кононенко свої повноваження після заяви Айвараса Абромавичуса. "Поки ж криза робить новий виток", - додав політичний експерт.

Водночас деякі політики критикують Абромавичуса за те, що він так легко здався. Політтехнолог Тарас Березовець надає ймовірне пояснення тому, чого міністр хоче швидше зійти з корабля: "Вчора я зустрів Айвараса Абромавичуса, який мирно обідав в одному відомому київському ресторані з Міхеілом Саакашвілі. Там було одразу кілька дуже цікавих людей. Тепер зрозумілий предмет зустрічі. Цікаво інше, що міністр проводить консультації напередодні своєї відставки з губернатором, зайнятим створенням нової політичної сили у переддень дострокових виборів Ради у вересні. На вересень вже дана команда готуватися усім штабам БПП".

Про неминучість дострокових виборів написав і нардеп Борислав Береза, пожартувавши за мотивами серіалу "Гра престолів": "Зростання кількості заяв про відставку міністрів прямо пропорційно зростанню ймовірності позачергових виборів. Це у Мартіна "Зима близько!", а в Україні актуально "Вибори близько!"

Скандал прокоментував і Володимир Омелян - заступник міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, який, до речі, також подав у відставку через просування Кононенком своїх людей на керівні посади у міністерстві. "Корупція, зловживання владою, відсутність реформ знищать країну швидше, аніж Путін. В корупції є прізвища. Вони всім відомі. Їх особисто знають президент і прем'єр. І саме вони повинні позбавити цих людей будь-якого впливу на державні рішення", - написав Омелян.

Журналіст Юрій Бутусов очікує, що правоохоронні органи ґрунтовно перевірять Кононенка на предмет причетності до злочинних дій, зазначаючи, що "ця корупція у набагато ширших масштабах, ніж випадок з Мосійчуком".

 

Я правильно понимаю, что прямо сейчас группы захвата главка "К" СБУ, "Альфа" на "Кугуарах" и спецназ Национального антик...

Опубликовано Юрием Бутусовым 3 февраля 2016 г.

Нардеп від "Народного фронту" Антон Геращенко категорично заявив, що не голосуватиме за відставку Абрамовичуса: "З першого дня його обрання олігархи, відсунуті від улюбленого "корита", вимагають відставки Кабінету Міністрів, оскільки їм не вдається реалізувати свої фінансові інтереси. Я не буду голосувати за відставку Айвараса Абромавичуса і буду переконувати так чинити також моїх колег по фракції Народний Фронт". 

Я не буду голосовать за отставку Айвараса Абромавичуса! Заявление Министра Айвараса Абромавичуса об отставке - итог то...

Опубликовано Антоном Геращенко 3 февраля 2016 г.

Скандал розкритикував колега Абромавичуса, голова МВС Арсен Аваков: "Політиканам. Цькування міністрів призводить до підміни: замість роботи і реформ - нас примушують займатися політичним брудом. І це - факт".

Нардеп від БПП Єгор Фірсов зауважив, що ім'я Кононенка згадують під час практично будь-якого корупційного скандалу: "Поки міністр намагається втілювати в життя реформи, за його спиною ділять потоки. Про корупцію в оточенні президента не говорить тільки ледачий. Ім'я Ігоря Кононенко згадується практично у кожному корупційному скандалі. Назрів явний конфлікт інтересів: або бізнес-інтереси друзів, або кардинальні реформи".

 

Айварас Абромавичус уходит в отставку, это большая потеря для правительства! Знаю это т.к. сам соприкасался с Айварасом...

Опубликовано Егором Фирсовым 3 февраля 2016 г.

До речі, щодо конфлікту висловився й одіозний депутат БПП Олексій Гончаренко, якого президентська фракція висунула кандидатом на посаду міністра охорони здоров'я. За його словами, урядовцю слід було одразу заявляти про пресинг, якщо він був.

Нагадаємо, що під час прес-конференції у січні 2016 року Петро Порошенко заявив, що антикорупційні розслідування стосуватимуться і тих, хто наближений до президента або глави уряду. Так він відреагував на запитання про вплив заступника голови фракції "БПП" Ігоря Кононенка на рішення глави держави.

Низка ЗМІ раніше писала, що з Кононенком Петро Порошенко знайомий із часів служби в армії. Згодом вони разом відкрили свої бізнес-проекти. Ігоря Кононенка також називають "сірим кардиналом фракції". Видання "Українська правда" також писало, що в заступника голови фракції БПП є інтереси і на енергетичному ринку України.

"Кононенка називають лобістом призначень у тих розподільних енергокомпаніях, де контрольним пакетом володіє держава, а в дійсності ними керують Григорій Суркіс і брати Крючкови", - писав народний депутат Сергій Лещенко.

Кононенко відкидає всі звинувачення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація