Реакція політиків на переговори в Мінську: "обережний оптимізм" і слабкі угоди

Реакція політиків на переговори в Мінську: "обережний оптимізм" і слабкі угоди

ТСН.ua увесь час стежив за переговорами, а також за реакцію світу. / Фото: Reuters

Ми зібрали коментарі політиків, як світових, так і українських на тему результатів переговорів у Мінську.

"Нормандська четвірка" провела в ніч на 12 лютого одні з найбільш важливих переговорів в сучасній історії Європи. Петро Порошенко, Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Володимир Путін протягом 17 годин за закритими дверима вирішували, як припинити війну на Донбасі.

Що відбувалося в переговорній - невідомо, відомий лише підсумок: сторонам вдалося домовитися про припинення вогню на Донбасі. ТСН.ua увесь час стежив за переговорами, а також за реакцію світу. Ми зібрали коментарі політиків, як світових, так і українських на результат переговорів.



КАРЛ БІЛЬДТ, колишній глава МЗС Швеції

Так, колишній глава МЗС Швеції Карл Більдт сумнівається в тому, що припинення вогню відбудеться в ніч на 15 лютого, як і передбачають домовленості, досягнуті напередодні у Мінську.

"Угоду про припинення вогню в Мінську можна тільки вітати. Але в наступні дні варто очікувати посилення боротьби. З припиненням вогню опівночі в суботу можуть виникнути проблеми", - написав він.

ОЛЕКСАНДР СТУББ, прем'єр-міністр Фінляндії



Водночас, прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб відчуває "обережний оптимізм" з приводу досягнутих у Мінську нових домовленостей щодо врегулювання конфлікту на сході України.

"В інтересах Заходу, щоб припинення вогню дотримувалося. Завжди варто випробовувати обережний оптимізм. Щогодини перемир'я рятує людські життя", - заявив Стубб.

ДАЛЯ ГРІБАУСКАЙТЕ, президент Литви



Президент Литви Даля Грібаускайте наголосила, що домовленості, досягнуті у Мінську під час зустрічі лідерів країн "нормадської четвірки", є абсолютно слабкими.

"Основна частина рішення - це контроль за кордонами. Її не було погоджено, і не було вирішено. Це означає що кордон відкритий для проходу будь-яких військових та будь-якого озброєння", - зазначила вона.

ФРАНК-ВАЛЬТЕР ШТАЙНМАЙЄР, глава МЗС Німеччини



Водночас, глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр не вважає "Мінськ-II" проривом. "Сьогоднішня угода не є всеосяжним рішенням, і, звичайно, не прорив. Але Мінськ-II після декількох тижнів насильства може бути кроком, який виведе нас зі спіралі військової ескалації конфлікту і переведе конфлікт у політичну площину. Для цього шансу зусилля того варті!", - наголосив він.

Штайнмайєр визнав, що для деяких сторін нинішніх домовленостей недостатньо. "Ми також хотіли б більше. Але це те, на що цієї ночі змогли погодитися президенти України та Росії. Ми сподіваємося, що тут, у Мінську, обидві сторони домовилися серйозно і з добрими намірами", - констатував глава МЗС Німеччини.



ЛАМБЕРТО ДЗАННІЄР, генсек ОБСЄ

Більше оптимістичним з приводу результатів переговорів у Мінську виявився генеральний секретар ОБСЄ . Він також заявив, що ОБСЄ Ламберто Дзаннієр буде допомагати сторонам конфлікту на сході України у виконанні досягнутих домовленостей.

"Найважливіше – це те, наскільки сторони конфлікту самі хочуть виконувати всі підписані угоди. Найголовніше залежить від них, а вже наша роль - допомагати у виконанні домовленостей. Якщо відведуть війська й зброю, якщо не буде порушень режиму перемир'я, якщо відпустять всіх полонених, тоді буде набагато легше виконати домовленості", - заявив Дзаннієр.



ЛЕОНІД КУЧМА, екс-президент України 

Тим часом другий президент України Леонід Кучма вважає нові Мінські угоди проривом, однак зазначає, що попереду дуже багато роботи щодо їхньої реалізації. "Це, безумовно, прорив. Будь-яка війна повинна закінчуватися миром. Чим пізніше це станеться, тим більше проблем накопичиться", - сказав він.

При цьому Кучма визнав, що "попереду багато роботи", у тому числі з контролю виконання угод. За його словами, контроль за припиненням бойових дій, відведенням озброєнь буде займатися ОБСЄ, оскільки, сказав він, "інших механізмів поки не існує".



ОЛЕКСАНДР ЛУКАШЕНКО, президент Білорусі

Господар переговорів, президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що головне полягає в тому, щоб реалізувати домовленості, досягнуті на засіданні "нормандської четвірки".

"Документів в історії народжувалося багато, тепер головне реалізувати ці документи", - заявив Лукашенко. Крім того він наголосив, що залишився задоволений тим, як все пройшло. Він зазначив, що процес реалізації домовленостей набагато складніший, ніж їхнє створення.



ФРАНСУА ОЛЛАНД, президент Франції

Водночас президент Франції Франсуа Олланд вже після переговорів у Мінську, учасником яких він був, наголосив, що найближчі години стануть вирішальними для виконання мінських домовленостей.

Крім того, за його словами, домовленості "нормандської четвірки" не гарантують довготривалого успіху. "Це означає, що ми продовжуємо бути пильними, чинити тиск і продовжувати рух", - заявив Олланд.



АНГЕЛА МЕРКЕЛЬ, канцлер ФРН

Канцлер ФРН Ангела Меркель вважає, що в ході переговорів Порошенко зробив все можливе для завершення кровопролиття в Донбасі. "Це були 16 годин переговорів, під час яких нам довелося інтенсивно попрацювати і в ході яких президент Порошенка справді зробив все, щоб зробити можливим припинення кровопролиття".

Також ми окремо зібрали коментарі політиків на їхніх сторінках у соцмережах. Вони також не сповнені оптимізму. Загалом усі висловлюються з приводу результатів переговорів обережно.

 
Post by Borys Filatov.
 
Post by Borys Filatov.

Повʼязані теми:

Наступна публікація