Референдум як ляпас ЄС. Голландці розповіли про справжні причини плебісциту в Нідерландах

Референдум як ляпас ЄС. Голландці розповіли про справжні причини плебісциту в Нідерландах

Фото: УНІАН

Замість України під голландський удар могла потрапити Грузія або Молдова.

Зупинити ратифікацію Угоди з Європою з населенням у 400 мільйонів людей змогли лише три мільйони нідерландців. Голландський ляпас, який українці сприйняли винятково на власний рахунок, голосно ляснув по Гаазі і по Брюсселю, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Партії, які ініціювали референдум, хотіли більше впливу на власний уряд. Новий закон розширював пряме правління голландців державою. Утім нині всі чухають потилицю, бо референдум з будь-якого питання, як виявилося, має й інший бік і конфліктує з міжнародними правилами та угодами. Мало того, він дає можливості маніпуляції - бо ніхто тепер не знає, з якого приводу буде наступний референдум.

А Кремль довів - як легко можна цим скористатися. Ось, наприклад, у промові представника Соціалістичної партії Нідерландів, що найактивніше агітувала проти Угоди, про Голландію ні слова - враження таке, що це депутат Держдуми Росії.

"Я думаю, це важливо передусім для України, щоб ми виробили нову угоду, яка буде вигідна Україні і також дасть їй можливість мати справу зі своїм найбільшим сусідом Росією. Я сподіваюся, якщо ми скажемо ні Угоді – ми зможемо поліпшити відносини в Європі між Євросоюзом, Україною, і, якщо можливо, і Росією", - заявила член Соціалістичної партії Нідерландів Тіні Кокс.

Широкої інформаційної кампанії у відповідь про Україну в Нідерландах не відбулося. МЗС активно втрутилося лише за кілька днів до голосування. Наші дипломати твердять: їм прямо сказали не лізти в голландські справи.

Натомість табір "проти", а це "буйні" безпартійні активісти, права Партія Свободи, ліва партія соціалістів, - відкрито співпрацювали з антиукраїнськими пропагандистами.

Референдум у Нідерландах

Та референдум не тільки і не стільки антиукраїнський, як антиєвропейський, кажуть спостерігачі.

"Деякі навіть порівнюють Європейський союз з Радянським Союзом. Тобто наче ЄС така ж бюрократична диктатура якою Радянський союз був 25 років тому. Метафора досить сильна в ЄС. Вони [ініціатори референдуму] могли використовувати як алібі договір з Грузією чи Молдовою, але вони використали Україну. Не випадково. Тому що вони вважають, що там всі аргументи проти Брюсселя и проти уряду", - зазначив публіцист Хьюберт Смейтс.

Кореспондент ТСН Наталія Фібріґ

Як за один день намагалися зламати те, що вибудовувала Україна цілі 7 років

Як за один день намагалися зламати те, що вибудовувала Україна цілі 7 років

Повʼязані теми:

Наступна публікація