Реформа Радбезу ООН і протистояння гібридним війнам. Основні тези виступу Порошенка в ООН

Реформа Радбезу ООН і протистояння гібридним війнам. Основні тези виступу Порошенка в ООН

Фото: Reuters

Президент в черговий раз розповів світу про агресію Росії проти України.

Президент України Петро Порошенко виступив з промовою на загальних дебатах 71-ї Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. У своєму виступі він, зокрема, закликав реформувати Рабу Безпеки ООН та розповів про досвід України у протистоянні гібридній війні з боку Росії.

Наводимо основні тези виступу Порошенка:

1. Рада безпеки ООН потребує негайного реформування.

"Обмеження права "вето" під час ухвалення рішень щодо попередження та врегулювання конфліктів мають стати пріоритетними завданнями у контексті реформування діяльності Ради Безпеки. Призупинення права вето у випадках масових злодіянь, а також тоді, коли держава-член Ради Безпеки ООН є стороною у спорі має стати залізобетонним правилом без жодних виключень".

2. Радбез ООН має навчитися протидіяти гібридним війнам.

"За рік, що минув ми стали свідками суттєвого поширення цієї практики. Її наслідки спостерігалися в Європі, в Америці та на інших континентах. Політичний тиск, відверта пропаганда, втручання у виборчі процеси, економічний примус, таємні диверсійні та військові операції, кібератаки, зловживання дипломатичними заходами – таким є сучасний інструментарій неоголошених війн. Прийшов час, щоб Рада Безпеки взяла це питання під свій контроль".

3. Світ не повинен поринути у нову гонку ядерних озброєнь.

"Україна свого часу добровільно відмовилася від третього за розміром ядерного арсеналу … в обмін на гарантії її суверенітету та територіальної цілісності за Будапештським меморандумом 1994 року. На превеликий жаль, усі ці гарантії залишилися на папері… Однак, Україна, як відповідальний міжнародний актор, завжди була та залишається відданою справі ядерного нерозповсюдження та роззброєння. Тож своєчасні та ефективні дії міжнародної спільноти у відповідь на ядерні випробування в КНДР є ще одним іспитом для всіх нас. Ми не повинні допустити, щоб світ поринув у нову гонку ядерних озброєнь".

4. Потрібно залучити до відповідальності винних за катастрофу МН17.

"Ми повинні створити ефективний механізм залучення до відповідальності всіх тих, хто несе відповідальність за цю катастрофу. Наш моральний обов'язок – притягнути нарешті до відповідальності усіх винних у цій катастрофі – і не тільки виконавців, але й тих, хто своїми злочинними наказами зробили можливим загибель 298 безневинних людей".

5. Необхідно продумати механізм фіксації доказів агресії одних держав проти інших.

"Вважаю, що нашій Організації настав час виробити серйозні запобіжники проти зловживання окремими країнами-членами ООН довірою решти світового співтовариств. Необхідно продумати механізми офіційної фіксації доказів агресії одних держав проти інших та передбачити чітку відповідальність згідно з принципами Статуту ООН".

6. Росія продовжує агресію на Донбасі та у Криму.

"Третій рік агресії продовжує нести біль та страждання моїм громадянам. Загинуло 2430 осіб. Значна частина – цього року. Загальна кількість жертв цієї нав'язаної нам війни у серці Європи сягнула цифри 10 тисяч – 2,5 тис. військових та 7,5 тис. мирних мешканців. У полоні бойовиків на Донбасі, а також на території Росії продовжують незаконно утримуватися сотні заручників".

"Окупаційна влада не обмежується веденням бойових дій на Донбасі, але й продовжує свою репресивну політику в Криму. Колись квітучий вільний півострів перетворився на "сіру зону", де люди фактично позбавлені всіх видів захисту… Як вже не раз було в історії, більшість жертв – кримські татари і українці".

7. Україна готова виконувати Мінські домовленості.

"Протягом року ми словами та діями підтвердили, що готові рухатися шляхом імплементації Мінських домовленостей… Але постійно наштовхувалися на протидію Кремля та підтримуваних ним бойовиків… Сподіваємось, що Росія відмовиться від такого підходу і дасть шанс всеохоплюючому врегулюванню".

8. Світ не повинен визнавати російські вибори в окупованому Криму.

"Ми закликаємо вас не визнавати легітимність російських виборів, які були проведені декілька днів тому в окупованому Криму. Якщо ви визнаєте їх, це зіграє на руку агресії та заохочуватиме подальші репресії".

9. Потрібно продовжити подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

"У цьому році ми досягли важливого етапу – завершення Плану дій ООН щодо Чорнобиля та Декади відновлення та сталого розвитку регіонів, потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Однак існує очевидна необхідність продовження міжнародних зусиль із подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також завершення відповідних проектів".

10. Потрібно зосередитися на першопричинах міграційної кризи.

"Останніми роками ми стали свідками безпрецедентного за масштабами переміщення біженців, шукачів притулку, мігрантів та внутрішніх переселенців… Безумовно, наш першочерговий обов'язок – врятувати життя людей і забезпечити захист тим, хто його потребує. Але для комплексного вирішення цієї глобальної проблеми потрібно зосередитись на першопричинах цього явища. Це, насамперед, збройні конфлікти, тероризм, міжконфесійне протистояння та бідність".

Петро Порошенко на Раді Безпеки ООН наголосив на тому, що Організація потребує реформи

Петро Порошенко на Раді Безпеки ООН наголосив на тому, що Організація потребує реформи

Повʼязані теми:

Наступна публікація