Репресії проти майданівців і незаконні рішення. Список суддів, яких Рада звільнила у тяжких муках

Кожну особу зі списку обговорювали окремо. 

Сьогодні, 29 вересня, на позачерговому засіданні Верховної Ради нардепи протягом понад чотирьох годин розглядали питання щодо звільнення 33 суддів і після довгих потуг таки спромоглися позбавити крісла 29 служителів Феміди. 

До списку увійшли судді, які порушили присягу і щодо яких є подання Вищої ради юстиції. У цьому переліку є також скандальні судді, причетні до незаконних арештів учасників Майдану 2013-2014 років та інших гучних справ. Кандидатури суддів "на виліт" обговорювали та переголосовували більше чотирьох годин. Окремі прізвища висували на переголосування до 15 разів.

Спікер парламенту Андрій Парубій кілька разів спілкувався із лідерами фракцій, закликаючи нардепів повернутися до сесійної зали та голосувати. Глава ВР навіть розпорядився зробити оголошення в їдальні, щоб нардепи прийшли до сесійної зали. Для ухвалення рішення того чи іншого судді часто не вистачало всього одного голосу. 

До списку 29 суддів, за звільнення яких таки проголосували нардепи, увійшли Чала Алла, Хоменко Валентина, Рєпіна Лідія, Цибра Неля, Степаненко Віктор, Ігор Кожухов, Татаурова Ірина, Левченко Анатолій, Меруклова Тетяна, Швець Валерій, Волкова Світлана, Гаманко Олександр, Валерій Чорнобука, Сіромашенко Наталя, Калініченко Олена, Прошутя Ірина, Домарацька Алла, Татьков Віктор, Сергій Рева, Макуха Андрій, Марія Приндюк,  Бець Олександр, Єфімова Ольга,  Бартащук Людмила, Коваль Світлана, Демидовська Алла, Марцинкевич Віталій, Станіслав Мірошніченко та Пойда Сергій. 

Зокрема, суддя Апеляційного суду Марія Приндюк виносила вироки євромайданівцям та відпустила на волю вбивцю журналіста Георгія Гонгадзе Олексія Пукача. Одіозна Світлана Волкова після подій на Євромайдані своїм рішенням звільнила командира "Беркута" Дмитра Садовника. 

Попри те, що питання про звільнення служителів Феміди було на порядку денним єдиним і суддів завчасно попередили про засідання парламенту, лише один з них прийшов на засідання Ради. 

У голосуванні не брали участь нардепи від "Опозиційного блоку". Також не досить активно голосували нардепи від БПП. Зокрема, Володимир Парасюк стверджував, що ані Сергія Березенка, ані Олександра Грановського у сесійній залі не було. Згодом Березенко заявив, що його не були в залі лише протягом 30 хвилин. 

Примітно, що із проханням зібрати парламент для вирішення вказаного питання звертався президент України Петро Порошенко. Відповідно до змін до Конституції України, 30 вересня – останній термін, коли суддів можна звільнити за порушення присяги. Надалі цього зробити не можна буде.

Рада почала звільняти суддів, одного за одним

Рада почала звільняти суддів, одного за одним

 

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація