Росія - пріоритетна загроза для США та України. Порошенко виступив з заявою після зустрічі з Байденом

Росія - пріоритетна загроза для США та України. Порошенко виступив з заявою після зустрічі з Байденом

Фото: Reuters

Президент запевнив, що Байден буде завжди бажаним гостем навіть після складання повноважень.

Сьогодні, 16 січня, у Києві відбулась зустріч президента України Петра Порошенка та віце-президента США Джо Байдена, який невдовзі скласть свої повноваження.

За результатом зустрічі Порошенко зробив заяву, у якій подякував Байдену за неоціненну допомогу у захисті України від зовнішнього агресора та чималу підтримку, яку віце-прем'єр надавав нашій країні протягом років.

Президент наголосив на тому, що сподівається на плідну співпрацю з новою адміністрацією та на те, що її позиція щодо необхідності тиску на Росію не зміниться.

Читайте заяву президента повністю:

"Я щиро радий вітати великого друга України і мого друга – Віце-Президента Джо Байдена.

Пане Віце-Президенте, Ви дуже високо підняли планку авторитету, співпраці, нашої діяльності, передусім на українському напрямку.

Ви – справжній друг України, який, починаючи з часів Революції Гідності, часів Майдану, чимало зробив для відчутного прогресу в нашій боротьбі як на внутрішньому, так і на зовнішньому напрямку. Щиро вдячний Вам за це.

Ваш сьогоднішній візит в Україну є дуже символічним кроком. Він дав нам можливість докладно підсумувати той героїчний шлях, який Україні, нам з вами довелося пройти за останні роки. І цей шлях по-справжньому вражає.

Сьогодні ми розбудовуємо нову, сильну, потужну, демократичну Україну. Це вже далеко не та держава, з якої ми починали на етапі втечі збанкрутілої та злочинної влади на початку російської військової агресії. Це Україна, яка має гідність, прагнення до демократичних реформ. Це Україна, яка більше ніколи не повернеться в стійло російської імперії. Це Україна, яка надійно боронитиме демократичні цінності, права і свободи громадян. Цінності, які є спільними і для України, і для Сполучених Штатів Америки. Це Україна, яка є гарантом неповернення Європи до холодних часів Радянського Союзу. Це Україна, яка має нову, сильну, професійну, потужну, патріотичну і боєздатну армію. Це Україна, яка має нову поліцію. Це Україна, яка має нову антикорупційну інфраструктуру. Це Україна, яка має чіткий план реформ і потужну політичну волю для імплементації цих реформ.

Без реформаторських процесів, які щодня змінюють обличчя нашої держави вже неможливо уявити собі нову Україну. Хочу наголосити, що ми працюємо як єдина команда: Президент, Парламент, Уряд і наші стратегічні партнери у Сполучених Штатах Америки, Європейському Союзі й по всьому світу в рамках потужної проукраїнської коаліції, яка була створена в тому числі і вашими зусиллями, пане Віце-Президенте.

Децентралізація, яка вже успішно здійснюється і приносить певні плоди. Судова реформа, де ми внесли зміни до Конституції і зараз закінчуємо формування нового Верховного Суду, який реалізує право України на справедливість. Це нова податкова, адміністративна реформа, це потужні кроки, які забезпечують стабільність у макрофінансовій і банківській сферах.

За короткий проміжок часу, наголошую, в умовах агресії, війни, незаконної анексії Криму і окупації Сходу нашої держави ми, і це оцінки не лише мої і не лише внутрішні, зробили більше, ніж за всі попередні часи існування України.

Тому я хотів би ще раз висловити слова щирої подяки – подяки за поради, подяки за допомогу, доброму другу, Віце-Президенту Байдену і нинішній адміністрації Сполучених Штатів Америки і дуже розраховуємо на наступництво у нашій спільній роботі з боку нової адміністрації США.

Під час сьогоднішніх переговорів ми, безперечно, розглянули і питанні агресії Росії проти України. В цьому році виповнюється три роки, як Росія розв'язала справжню війну проти нашої держави. Це війна, в якій вбито десять тисяч українців – цивільних і військових. Війна ця триває і сьогодні. Лише за останні три дні наший військових продовжували обстрілювати більш як 250 разів. Україна усвідомлює, що ми не є єдиний ворог для Москви. Усі, хто сповідує демократичні цінності, є ворогами Кремля. І тому сьогодні захист України є захист цінності і вільного світу.

Загрози залишаються. Росія прагне уникнути відповідальності. Вона аби компенсувати військові невдачі намагається дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні, спровокувати безлад. Вона прагне розколоти трансатлантичну і європейську єдність. І в наших силах протидіяти цим планам. І першу чергу шляхом запуску дорожньої карти імплементації Мінських домовленостей та в той же час продовження успішних внутрішніх реформ.

Висловлюю вдячність пану Віце-Президенту США за абсолютно чітку і послідовну позицію в цьому питанні і за нещодавне рішення Вашингтона розширити санкції проти РФ. Наголошую на тому, що ці санкції мають залишатися чинними поки не буде відновлено територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом. Вірю, що ми переможемо, бо правда на боці України, а справедливість завжди сильніша за зброю.

Шановні пані та панове.

Сьогодні ми також докладно обмінялися з паном Віце-Президентом США думками щодо шляхів подальшої розбудови американо-українського стратегічного партнерства. Ми поважаємо демократичний вибір американського народу та готові до ефективної і плідної співпраці з новою Адміністрацією. Україна завжди користувалася (підтримкою - ред.), і я це відчув, шановний пане Віце-Президенте, в Конгресі США під час можливості виступити перед конгресменами та сенаторами в 2014 році. Наголошую, що Україна продовжує мати двопартійну підтримку з боку американського Когресу, Адміністрації та американського народу. Ми цінуємо цю підтримку та щиро на неї розраховуємо (в подальшому - ред.). Сподіваюся, що і надалі українське питання буде об'єднувати весь американський політикум і буде залишатися серед перших пріоритетів. Вітаю перші обнадійливі сигнали, виголошені під час сенатських слухань кандидатів на посади Державного секретаря та Міністра оборони США.

Так, нинішня агресивна Росія – це пріоритетна загроза і для США, і для України.

Так, Росія вторглася на територію України, окупувавши частину Донбасу та Крим. Крим – це Україна. І ми вдячні за те, що представники нової Адміністрації чітко стоять на цих позиціях.

Так, санкції не є самоціллю, але важливий інструмент тиску, впливу та мотивації для Російської Федерації бути за столом переговорів, імплементовувати Мінські домовленості, припинити агресію та окупацію і забезпечити територіальну цілісність нашої держави в рамках міжнародного права. Це інструмент впливу для того, щоб поважати міжнародне право з боку РФ.

Так, відповідальність перед партнерами та союзниками - це дуже важлива ознака США як глобального лідера, яким завжди вони були, є і, впевнений, залишатимуться.

І на завершення хотів би сказати наступне. Шановний Джо, це ваш останній візит в якості Віце-Президента США, але точно не останній візит в якості доброго та надійного друга України і друга Президента Порошенка, мого особистого. Активність, насиченність та відвертість нашого діалогу дуже ефективні. Десятки годин наших телефонних розмов та численних особистих зустрічей - це був дуже непростий, але дуже ефективний процес пошуку правильних рішень, які значно прискорили прогрес реформ, від яких залежали життя або смерть, інколи доля держави і мільйонів її громадян.

Шановний пане Віце-Президенте, відчуваю безмежну вдячність і гордість за те, що мені випала висока честь бути разом з вами в ці часи. Спільно творити історію, історію успіху найбільшої країни Європи. Здобутий в цьому спілкуванні досвід є неоціненим. Нам з вами є чим пишатися.

Дякую всім за увагу.

І дякую тобі особисто, Джо"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
"Український" скандал у Вашингтоні
Наступна публікація