Росія після вироку може "подарувати" Савченко на прохання західних лідерів - адвокат

Росія після вироку може "подарувати" Савченко на прохання західних лідерів - адвокат

Надія Савченко / Фото: Reuters

Також її можуть звільнити шляхом обміну, вважає захист.

Політичний процес звільнення української льотчиці і депутата Надії Савченко стане більш активним після оголошення вироку російського суду. Про це заявив її захисник Ілля Новіков в ефірі Радіо Свобода.

"Після вироку, після того як російські представники, зокрема Путін, втратять можливість говорити: "нехай суд розбереться", коли в них забракне цього аргументу, тиск західних партнерів збільшиться і це може позитивно вплинути на ситуацію. Бо і російська сторона вже розуміє, що вони не можуть тримати її ув'язненою до безкінечності, тому що вона насправді готова оголосити сухе голодування, а це означає, що вони просто втратять її, втратять її як цінний товар, як заручника", – зазначив адвокат.

За його словами, шанси на звільнення Надії Савченко доволі високі.

"Можливо, шляхом обміну, а, може, в ролі подарунка, якщо цього попросить хтось із впливових західних лідерів" – сказав Новіков. 

Сьогодні в Донецьку Ростовської області Росії у суді продовжуються дебати у справі Савченко. Останнє слово буде надано також і самій військовій.

Російське обвинувачення вимагає 23 роки колонії для Надії Савченко

Російське обвинувачення вимагає 23 роки колонії для Надії Савченко

Як відомо, Савченко у відповідь на вимогу обвинувачення засудити її до 23 років тюрми порадила судові погодитися якнайшвидше, щоб не затягувати справу. Також вона виступила категорично проти свого обміну на російських ГРУшників. "ГРУшників за одного невинного, це занадто багато" - сказала вона.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як пособник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація