Росія проігнорує сесію ПАРЄ, щоб уникнути санкцій - ЗМІ

Росія проігнорує сесію ПАРЄ, щоб уникнути санкцій - ЗМІ

Якщо делегації немає, то санкції накласти неможливо

Станом на суботу до Страсбурга ще не надійшов список російської делегації.

Парламентська асамблея Ради Європи може стати першим міжнародним органом, який зменшить тиск на РФ, пише ЄвроПравда.

Досягнути такої "фіктивної перемоги" Російській Федерації може вдастися через те, що російська делегація просто не зʼявиться на засідання, зазначає видання.

"Станом на суботу до нас у Страсбург ще не надійшов список російської делегації. А за регламентом його треба надіслати не пізніше ніж за тиждень до початку сесії, якщо це можливо, тобто до понеділка", – розповів співрозмовник видання у секретаріаті ПАРЄ. Всі без винятку делегації надіслали ці списки.

Санкції ПАРЄ проти Росії не стосуються економіки, проте  асамблея стала першим міжнародним органом, членом якого є Росія і який знайшов сили впровадити обмеження проти росіян. І тому позиція цього органу нині має особливу вагу.

Санкції ПАРЄ юридично накладаються як обмеження на роботу національної (в цьому разі – російської) делегації. Однак якщо делегації немає, то санкції накласти неможливо.

"Якщо російська сторона не буде запитувати про повноваження, то жодних обмежень, жодних санкцій щодо нас не може бути схвалено", – заявив Олексій Пушков, голову комітету Держдуми у міжнародних справах.

Такий крок Москви дає їй змогу уникнути принизливого для неї обговорення та ще одного міжнародного засудження російських злочинів в Україні, пишуть журналісти й додають, що на зимовій сесії, де російське питання мало бути основним, тепер дії РФ, імовірно, взагалі не розглядатимуться

В тому разі, якщо Росія вирішить не брати участі у січневій сесії – автоматично залишиться без повноважень до осені 2016 року.

Раніше ЗМІ писали, що у новому році до російської делегації в ПАРЄ можуть знову ввести санкціїДелегація Російської Федерації досі перебувала під санкціями ПАРЄ, введеними проти неї у квітні 2014 року через анексію Криму. Згідно з резолюцією, російські депутати були позбавлені права голосу в цій організації, а також права бути представленими в її керівних органах. Відтоді санкції відносно делегації з Росії двічі продовжувалися, а у відповідних резолюціях асамблея закликала Кремль повернути Крим, припинити військову агресію в Донбасі і вивести російські війська зі сходу України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація