Росія розв'язала кібервійну проти України – Порошенко

Росія розв'язала кібервійну проти України – Порошенко

Фото: Reuters

На думку глави держави, РФ кидає євроатлантичній спільноті глобальний виклик. 

Протягом останніх двох місяців на інформресурси органів державної влади України було скоєно близько 6,5 тисяч кібератак, слід яких веде до Росії.

Про це під час засідання РНБО заявив президент України Петро Порошенко.

Хакерські атаки, за його словами, торкнулися об'єктів п'яти відомств та 31 державного інформаційного ресурсу.

Порошенко нагадав, що внаслідок кібератаки 6 грудня було виведено з ладу мережу Державної казначейської служби та Міністерства фінансів, що призвело до порушення обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів. Надзвичайна подія сталася  в системі, де зазвичай здійснюється близько 150 тисяч  електронних транзакцій за добу.

"Питання кібербезпеки стоїть в якості основних викликів на сьогоднішній день і під час самітів НАТО, і під час проведення наших комісії. Створено спеціальний трастовий фонд. Тому винесення сьогодні на засідання РНБОУ питання кібербезпеки є абсолютно актуальним", - сказав президент, зазначивши, що загрози загрози стосуються не лише міністерств та навів приклад втручання в роботу сайту "Укрзалізниці".

Він додав, що розслідування низки інцидентів вказує на причетність до них напряму чи опосередковано спецслужб Росії, яка "розв'язала кібервійну проти нашої держави". Також глава держави відзначив, що подібні агресивні дії в кіберпросторі Росія веде і проти інших країн, зокрема  з такою ж проблемою зіткнулися Сполучені Штати, а Голова німецької розвідки заявляє про плани російських хакерів вплинути на результати виборів в Німеччині, Шведські спецслужби публічно визнали Росію головним джерелом кібератак на цю скандинавську країну.

"Ми маємо справу з глобальним безпековим викликом, який Росія кидає всій євроатлантичній спільноті", - додав Порошенко.

Окрім цього він заявив про можливість скоєння терактів та диверсій на важливих об'єктах.  

"На сьогодні цілком ймовірними залишаються терористичні акти та диверсії на об'єктах критичної інфраструктури. Добре, що ми збудували професійну СБУ, і Служба вміє попереджати ці загрози. Але нам потрібна міжвідомча координація", - резюмував він. 

Нагадаємо, 6 грудня, невідомі зловмисники зламали сайт Державної казначейської служби. Не відповідав на запити і сайт Мінфіну. Через хакерську атаку на органи Міністерства фінансів у Держказначейства були проблеми з повноцінним виконанням платежів. У відомстві стверджували, що атаку здійснювали професіонали.

13 грудня хакерській атаці піддався сайт Міністерства оборони України. Секретар РНБО Олександр Турчинов запевнив, що хакерські атаки на сайти українських державних органів, які відбувалися протягом останнього часу, координувалися з Росії. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація