Росія заборонила в'їзд понад 20 тисячам українців

Росія заборонила в'їзд понад 20 тисячам українців

Понад 20 тисяч українців опинилися під забороною в Росії / Фото: Житомир online

Так міграційна служба РФ вирішила виховати іноземців та змусити їх виконувати закони.

Росія заборонила в'їзд на свою територію понад 20 тисячам громадян України. Про це в інтерв'ю ТСН повідомив глава Федеральної міграційної служби (ФМС) Росії Костянтин Ромодановський.

"Ми на сьогодні закрили в'їзд у Російську федерацію майже 365 тисячам іноземних громадян терміном на три роки", - сказав Ромодановський.

За його словами, з них 5-6% - це українці (близько 20 тисяч осіб - ред.).

Як пояснив Ромодановський, приблизно половина опинилася в Росії під забороною через порушення російського адмінкодексу два рази чи більше.

Серед основних порушень глава ФМС назвав перебування в Росії понад 120 днів і несплату адмінштрафу. У таких випадках в'їзд автоматично закривають на 3 роки.

"Це не людський фактор, це машина виявляє. Якщо висилає суд, то на 5 років закривають. При повторному аналогічному порушенні - на 10 років закривають", - говорить Ромодановський.

Такі дії Росії глава ФМС називає "м'якими". Але, зазначає чиновник, тим не менше вони мають показати обов'язковість виконання російських законів.

"Я вважаю, що ця цифра (кількість людей, яким заборонений в'їзд в Росію - ред.) вже серйозна. Вона повинна змусити замислитися, що правила потрібно дотримуватися. Ми нічого несподіваного не робимо. Я про все говорив заздалегідь, я про все попереджав", - стверджує Ромодановський.

"Я ще раз кажу - ми не штрафуємо громадян, ми не якось додатково караємо їх. Ми просто говоримо, що, панове, подумайте 3 роки, підготуйтеся, приходьте вдруге. Як на другий рік залишилися", - додав він.

Дізнатися про те, що вам заборонений в'їзд до Росії, можна лише звернувшись у ФМС - вони про введену заборону не повідомляють. Однак Ромодановський запевнив, що вони готові працювати за кожним випадком заборони.

"І в тому разі, якщо буде гарантія того, що дані дії громадянин не повторить, ми, безумовно, підемо на зустріч. Тим більше є певні гуманітарні зобов'язання РФ", - пояснив глава ФМС.

"Все гранично зрозуміло, гранично чітко", - наголосив Ромодановський.

Нагадаємо, останнім часом вже було кілька випадків заборони українцям в'їзду до Росії. Люди дізнавалися про це вже на кордоні - і були дуже здивовані. Так, нещодавно російські прикордонники не пустили мешканку Харкова, яка щотижня їздила в Росію, щоб доглядати за хворою матір'ю. Прикордонники пояснили, що ліміт часу на перебування в країні жінка вже використала.

Кореспондент ТСН Маргарита Ситник

Повʼязані теми:

Наступна публікація