"Росіян не можна дратувати". Турчинов пояснив, чому Європа й США не дають зброю Україні

"Росіян не можна дратувати". Турчинов пояснив, чому Європа й США не дають зброю Україні

Олександр Турчинов / Фото: Getty Images

Він заявив, що зараз бійців зброєю оснащує вітчизняний оборонпром.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що на міжнародних зустрічах йому постійно доводиться переконувати партнерів надати віськово-технічну допомогу Україні, однак серед них домінує позиція "не дратувати Росію".

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Новое время".

"Я не зміг переконати наших стратегічних партнерів, що військово-технічна допомога Україні - це прямий наслідок Будапештського меморандуму і, врешті-решт, - це й їх захист! Я постійно переконую на всіх міжнародних зустрічах, що сильна, оснащена сучасною зброєю армія України - реальний фактор миру в Європі і надійний щит західного світу. На жаль, серед наших партнерів, насамперед, європейських, домінує позиція "росіян не можна дратувати", - зазначив він.

"Навесні 2014 року, коли було особливо важко, я їх просив: дайте нам військову техніку і зброю, нам потрібно захистити країну. У ті дні я планував темпи мобілізації, виходячи з того, скільки ми можемо пошити берців. Потрібно було створити армію, озброїти, одягнути і взути наших солдатів. Тоді добровольці і волонтери допомогли захистити країну, а від наших партнерів ми не отримали жодного патрона. І сьогодні постачання летальної зброї Україні блокується під різними приводами", - додав Турчинов.

Також секретар РНБО зауважив, що зброєю і бойовою технікою українську армію і Національну гвардію забезпечує переважно вітчизняний оборонпром: від пістолетів - до танків і ракет.

"Але без ефективного військово-технічного співробітництва з нашими стратегічними партнерами він не зможе задовольнити усі потреби армії в озброєнні та техніці нового покоління", - наголосив Турчинов.

Нагадаємо, 15 червня в Брюсселі після засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що НАТО як організація не продає зброї та не має можливості постачати озброєння Україні.

Повʼязані теми:

Наступна публікація