Російські спецслужби накручували голоси на сайті петицій до президента України - СБУ

Російські спецслужби накручували голоси на сайті петицій до президента України - СБУ

Фото: Getty Images

Агенти Кремля намагаються дестабілізувати ситуацію в країні.

СБУ викрила механізм російських спецслужб зі штучного накручення голосів на сайті подання петицій президенту України.

Про це повідомили у прес-центрі СБУ.

"Механізм створено російськими спецслужбами для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, увагу оперативників спецслужби привернула петиція щодо запровадження на території Харківщини "особливого регіону розвитку "Слобожанщина", подана одним з членів колишньої компартії України.

За даними СБУ, "накрутка" голосів відбувалася з ІР-адрес, розташованих у Тирасполі (20%), Луганську (10%), Москві (6%), Краснодоні (3%) тощо.

"Станом на 10 травня за цю петицію було віддано близько 45 тисяч голосів, з яких 20 тисяч було одразу видалено, як такі, що повністю відносяться до т.зв. "ботів", - розповіли у відомстві.

Водночас із 25 тисяч підписів, що залишилися, лише 30% є реальними користувачами інтернету, решта ж, на думку фахівців, мають ознаки "ботів".

До того ж оперативники виявили факти надання послуг "голосування" з боку SMM- та SEO-компаній, які використовують власний ресурс фейкових акаунтів у соціальних мережах та поштових скриньок. За попередніми даними, вартість їхніх послуг становить 7-10 гривень за голос.

Нагадаємо, 13 агентів російських спецслужб перебувають в Україні під слідством. Серед них - заступник начальника штабу АТО, підполковник Національної гвардії, співробітник відділу кадрів військової частини, військовослужбовець Збройних сил та інші. Загалом за матеріалами контррозвідки СБУ відкрито 367 кримінальних проваджень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація