Російський слід у поліції. Все, що потрібно знати про справу одіозного Шевцова

Російський слід у поліції. Все, що потрібно знати про справу одіозного Шевцова

Фото: Вінниця.ОК

Полісмен "світився" на військовому параді в окупованому Криму і нібито тісно дружив із "єдиноросами". 

Скандал із колишнім очільником Нацполіції Вінниччини Антоном Шевцовим став однією із найбільш резонансних подій в Україні за останній час. Участь у фальсифікаціях на виборах, сепаратистські пости дружини у соцмережах та спроба втечі до Росії – ТСН.ua вирішив зібрати в один матеріал все, що відомо про сумнозвісного екс-правоохоронця Шевцова.

За офіційною біографією, розміщеною на сайті ГУ Нацполіції Вінниччини, Шевцов народився 29 липня 1976 року в місті Севастополь і працював у правоохоронних органах із грудня 1998 року на керівних та оперативних посадах УБОЗ. Під час окупації Криму росіянами Шевцов покинув півострів і перебрався на материкову Україну.

Він у лавах роти патрульної служби міліції особливогопризначення "Луганськ - 1"  брав участь у бойових діях у зоні АТО на Сході України, а із З липня 2015 року очолив Чернігівський міськвідділ поліції. Саме в ці часи розгорнувся перший скандал довкола особи правоохоронця. Під час скандальних виборів в одномандатному виборчому окрузі № 205 у місті Чернігові Шевцов був начальником служби безпеки соратника президента України та нинішнього  керівника Держуправління справами Сергія Березнка.

Колишній представник штабу тоді ще кандидата у нардепи Березенка Максима Іванчука, Шевцов, багато чого вирішував під час скандальних виборів та був причетний до організації перевезення автобусів та авто із грошима, якими нібито підкуповували виборців представника БПП.

"Нас пропустили туди (до місця, де агітували за Березенка - Ред.) без проблем і познайомили з керівником, який всім управляв, – Антоном Шевцовим. Ми його не знали. Як пояснив нам Соколов (координатор – Ред.), він був начальником служби безпеки Сергія Березенка… Нас координував Антон Шевцов. Він перебував там постійно. Розповідав, куди йти і що робити. Ми стежили, щоб ніхто не фотографував, під час того як були дві зустрічі виборців із Березенком", – заявляв Іванчук.

Про причетність Шевцова до кричущих фальсифікацій на виборах у Чернігові заявляв і тодішній опонент Березенка Геннадій Корбан. За його словами, саме Шевцов перешкоджав затриманню людей із авто із грошима, які за словами очевидців, роздавали на підтримку кандидата в нардепи  від блока Петра Порошенка.

"Це саме він вартував і перешкоджав затриманню злочинців з чорної Toyota, набитої грішми, зброєю і списками, за якими купували виборців у 205-му окрузі. Однак Шевцов не виявив жодного порушення", – наголошував він.

 

За два месяца пребывания в Чернигове я наконец-то понял, кто здесь - главный. Это не глава СБУ, это не прокурор области ...

Опубликовано Gennady Korban 22 июля 2015 г.

Аналогічні заяви робив і лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко.

"Скажіть про те, що призначений був цей сепаратист (йшлося про Шевцова – Ред.) за протекцією Березенка – завгоспа АП, для фальсифікації виборів у 205-му виборчому окрузі", – наголошував народний обранець.

Після перемоги Березенка на виборах Шевцов зайняв крісло очільника чернігівського відділу поліції.

5 лютого 2016 року одіозний силовик отримав нову посаду – став начальником ГУ Нацполіції у Вінницькій області. Тоді і почалося найцікавіше. Активісти почали писати у соцмережах про сепаратистські погляди очільника обласних полісменів – в Інтернеті "спливли" його фото із російським нардепом Миколою Валуєвим та на тлі будівлі із прапором РФ.

Сам Шевцов поквапився відповісти на обвинувачення і на своїй сторінці у Facebook написав, що фото було зроблене під час військового параду у травні 2013 року. Світлину із Валуєвим він не коментував.

ТСН.ua звернувся за поясненнями до начальника відділу комунікації вінницької нацполіції Ганни Олійник. Вона заявила, що головний полісмен Вінниччини любить Миколу Валуєва "як спортсмена", а фото було зроблене до окупації Криму Росією.

"Щодо фотографії з Валуєвим. Це дійсно він із Валуєвим. Це не фотомонтаж. Він від цього не відмовляється. Він давав коментарі тільки-но його призначили на пост начальника на прес-конференції, як тільки ці запитання були озвучені: "Так, це дійсно зроблені фотографії. Мені подобається Валуєв як спортсмен". Це було до всіх тих подій (анексії Криму – Ред.). Фотографія, яку потім використали проти нього", – наголосила Олійник.

При цьому, на скріншоті, який активісти зробили нібито на сторінці Шевцова, стоїть дата вже після анексії півострова – 29 квітня 2014 року. Перевірити цю інформацію наразі неможливо, адже на сторінці поліцейського вже немає цієї світлини.

Ще більше інтернет-користувачів вразила сторінка дружини Шевцова – Олени Рябікової – у соціальній мережі "Однокласники". Жінка стежила за групами на кшталт "Клуб друзей Путина", "Антимайдан" и "Русский мир за Путина" і ставила  лайки на публікаціях на підтримку агресивної політики РФ та президента Володимира Путіна.

Співробітник Департаменту комунікацій ГУ Нацполіції у Вінницькій області Ярослав Тракал у телефонному коментарі для ТСН.ua не зміг підтвердити, що вони перебувають у шлюбі, та додав, що не коментує особисте життя співробітників.  Олійник, своєю чергою, заявила, що дружина Шевцова наразі живе в окупованому Севастополі і скандальна сторінка належить їй, проте її акаунт був зламаний.

При цьому, коли саме зламали сторінку дружини поліцейського, у департаменті комунікацій пояснити не змогли. Шевцова публікувала у соцмережі родинні фото та світлини з відпочинку. Вже у липні 2014 року в акаунті почали з'являтися публікації на кшталт "Крим – наш" на тлі російського триколору. Починаючи із липня 2014 року, проросійські пости з сепаратистських пабліків з'являлися на сторінці Шевцової регулярно.

Примітно, що сторінка Рябікової-Шевцової була відкритою для всіх користувачів, але після резонансу у Мережі доступ до неї обмежили.

Після публікації матеріалів про скандальні фото Шевцова та сторінки його дружини, тоді ще глава Нацполіції Вінниччини скликав прес–конференцію і заявив, що звернеться до СБУ, аби слідчі провели спеціальне розслідування.  Він стверджував, що його намагаються дискредитувати та навіть обіцяв пройти тест на поліграфі.

Він заявляв, що все почалося після того, як він почав розбиратися із наданням дозволів на зброю.

"На якій підставі у нас, в моєму підрозділі, з легкістю видавались у великій кількості дозволи на зброю людям з не зовсім зрозумілою репутацією. Не знайшовши жодних реальних відповідей, почав проводити певні перевірки", – запевняв він.

Згодом стало відомо, що  Шевцов брав участь у військовому параді в окупованому Севастополі 9 травня 2014 року, який очолив Володимир Путін із міністром оборони РФ Сергієм Шойгу. Відео ТСН.ua вдалося знайти на офіційному сайті провладного телеканалу "Россия".

У сюжеті від 10 травня 2014 року журналісти показали святкування Дня Перемоги у місті після анексії Росією. У той день парад уперше пройшов під стягом держави-окупанта.  У сюжеті кореспондент підійшов до Шевцова. В нього на піджаку була прикріплена георгіївська стрічка, яка стала одним із символів військової агресії РФ проти України. Він із посмішкою заявив, що його діти несуть "прапор перемоги".

Шевцов, коментуючи свою участь у параді в окупованому Севастополі в травні 2014 року, заявив, що "супроводжував діда, який воював за Україну. Мій дід - герой тієї страшної війни".

"Я був у Криму, тому що Крим – це Україна. Там залишилася моя сім'я та близькі, які доглядають за літніми родичами, дні яких, на жаль, полічені. Моя сім'я – заручники окупації. Ми ніколи не вважали і не вважаємо Крим Росією. Для нас Крим – це Україна і тільки так. Я ніколи не відмовлюся від Криму і не віддам його Росії", – додав Антон Шевцов.

Невдовзі після публікації відео із скандальним полісменам його звільнення почав вимагати міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Зокрема, він звернувся із відповідним закликом до голови Нацполіціі Хатіі Деканоїдзе.

Того ж дня – 14 березня – Деканоідзе підписала рішення про відсторонення Шевцова від займаної посади. Також з'ясувалося, що очільник ГУ Нацполіції у Вінницькій області на момент відсторонення не пройшов атестацію.

15 березня Глава Національної поліції України підписала рапорт про відставку скандального Шевцова. Він, своєю чергою, наголошував, що "пішов сам".

"Пішов сам. Тому що не згоден з системою, де потрібна красива картинка для ЗМІ, а не результат. Саме цій картинці ми зобов'язані тому розвалу і бардаку, який твориться в країні", – написав він у Facebook.

Вже 17 березня Шевцов намагався втекти до Росії. Співробітники Служби безпеки України затримали колишнього керівника поліції Вінницької області. У нього виявили електронний авіаквиток на ранковий рейс Мінськ-Москва. Про те, що Шевцов має дружні стосунки із представниками пропутінської партії "Єдина Росія" ще у 2015 році заявляв політик Геннадій Корбан.

Згодом стало відомо, що одіозному екс-полісмену Шевцову інкримінують державну зраду.

Колишньому керівнику поліції Вінниччини Антону Шевцову інкримінують державну зраду

Колишньому керівнику поліції Вінниччини Антону Шевцову інкримінують державну зраду

Станом на ранок 18 березня Шевцов перебував у вінницькому управлінні СБУ. Вдень його у кайданках і у супроводі посиленого конвою привезли до місцевого суду.

Захищати підозрюваного у державній зраді Шевцова будуть одразу п'ять адвокатів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація