Рукотворна криза і "зависання" Мінських угод. Що Путін говорив про Україну

Рукотворна криза і "зависання" Мінських угод. Що Путін говорив про Україну

Фото: Reuters

Головні тези заяв Путіна про ситуацію на Сході та в Києві.

Сьогодні, 14 квітня, відбулася традиційна "Пряма лінія" президента РФ Володимира Путіна. Під час спілкування з росіянами лідеру країни поставили одразу кілька запитань про Україну. Він говорив про ситуацію на Донбасі, офшорний скандал, окупований Крим і новий український уряд.

Енергоміст

Одним серед перших Путіну поставили запитання про відновлення енергопостачання в окупованому Криму. Глава РФ пообіцяв вже сьогодні запустити третій ланцюг так званого енергомосту.

"Що стосується енергетики, то міністр енергетики Новак три-чотири дні тому доповідав мені з цього питання. Дві мережі прокладено, сьогодні буде запущено третій ланцюг, потужністю 200 мегават. Протягом двох-трьох тижнів буде прокладений третій ланцюг", - сказав глава РФ.

За його даними, сумарна кількість отриманої електроенергії - 800 мегават - і вона нібито зможе покрити весь обсяг, який раніше Крим отримував з материкової території України.

Донбас

Під час "Прямої лінії" Путіна попросили прокоментувати ситуацію на Донбасі. Він заявив, що виконання "Мінська-2 трохи зависло".

Глава РФ розкритикував українську владу за те, що вона не прийняла зміни до Конституції у другому читанні і розповів про свою нещодавню розмову із Порошенком щодо тимчасово окупованих територій Донбасу.

За його словами, український президент закликав збільшити чисельність представників моніторингової місії ОБСЄ і озброїти їх.

"Виходжу з того, що активних бойових дій не буде. Нещодавно Порошенко запропонував посилити присутність ОБСЄ, в тому числі зі зброєю, в тому числі, на лінії вогню. Я вважаю, це правильна пропозиція", - заявив Путін.

Новий український уряд

У Путіна запитали, що він думає про новий український уряд на чолі із прем'єром Володимиром Гройсманом.

"Нічого. Як я можу про нього думати, я його навіть не знаю. Не знаю складу, які пріоритети він визначить, що має намір робити", - відповів російський лідер.

"Рукотворна" криза в Україні

Глава РФ залякав глядачів "Прямої лінії" страшилками про Україну: "позамежну інфляцію" і ціну на газ.

"Інфляція в Україні 48 з лишком відсотків. Це неймовірна річ. Ціна на газ піднялася в 3,3 разу. Тепло (плата – Ред.) збільшилася на 50 з гаком відсотків", - заявив він.

При цьому, Путін назвав кризу в Україні "рукотворною" і заявив, що розпочалася вона після рішення підписати угоду про асоціацію з ЄС. Про російську військову агресію на Донбасі він і слова не промовив. 

"Криза, яка почалася через угоду з ЄС, вона взагалі рукотворна якась. Якась нісенітниця! Не розумію, навіщо це зробили?" - заявив він.

Офшорний скандал

Говорячи про "Панамські архіви" і офшорний скандал Путін згадав про Україну.

"Але там (в Україні - Ред) просто перші особи країни стали мільярдерами, підприємці в офшорах сидять... Деолігархізації не відбувається", - заявив він.

Примітно, що раніше Путін вже коментував документи про офошори іменитих власників і стверджував, що розслідування опублікували для розгойдування ситуації всередині Росії.

Керченський міст

Президент РФ визнав, що владі насилу вдалося знайти компанію, яка збудує багатостраждальний міст із РФ в окупований Крим.

"Повинен сказати чесно, зазвичай на такі об'єкти багато охочих. Тут ми насилу знайшли компанію, яка погодилася реалізовувати проект", - заявив він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація