Санкції з чиновників Януковича можуть зняти через бездіяльність української влади - WSJ

Санкції з чиновників Януковича можуть зняти через бездіяльність української влади - WSJ

На Заході вже думають про скасування санкцій проти чиновників режиму Януковича / Фото: Getty Images

Київ досі не висунув проти них кримінальних звинувачен, пояснили The Wall Street Journal західні чиновники.

Скандали в українській верхівці та бездіяльність прокуратури у питанні боротьби із корупцією і притягненні до відповідальності представників колишнього режиму, раніше звинувачених у зловживанні владою, призводять до розчарування деяких європейських чиновників в Україні.

Про це американському виданню The Wall Street Journal анонімно розповіли західні високопосадовці, які займаються Україною.

Матеріал під назвою "Києву важко дається боротьба із загальною корупцією", який вийшов 1 січня, звертає увагу на те, що українська влада не доклала зусиль для того, щоб притягнути до відповідальності тих представників режиму Януковича, які після його втечі з країни залишились в Україні.

"Через те, що Київ не висунув проти них кримінальних звинувачень, посадовці ЄС заявили, що санкції проти відповідних осіб можуть бути зняті вже навесні", - пише видання.

У розмові із The Wall Street Journal ряд західних чиновників розповіли про окремі негативні настрої щодо України в європейських інститутах.

"Існує стурбованість, що протягом року всі ці люди (представники колишнього режиму, на яких раніше було накладено санкції з боку Заходу - ред.) отримають доступ до своїх активів на Заході. Після цього ніхто більше не підтримає санкції повторно. Чимало чиновників ЄС ситі по горло Україною", - наводить слова одного із своїх анонімних співрозмовників видання.

Автор матеріалу звертає увагу на низький рейтинг голови уряду України Арсенія Яценюка на тлі звинувачень його та його кола у корупції, а також на зростання незадоволення президентом України Петром Порошенком через небажання звільнити генерального прокурора Шокіна.

"Генеральний прокурор - це останній оплот тих, хто має шкурні інтереси (в Україні)", - на умовах анонімності розповів виданню один західний високопосадовець.

Співрозмовник також розповів, що у адміністрації президента України болісно сприймають критику, навіть коли вона лунає з вуст представників США, які послідовно і рішучу підтримують Україну. Зокрема, у відповідь на критику ГПУ з боку посла США в Україні Джеффрі Пайєтта у АП, буцімто відповіли: "Як він може таке казати? Ми не якась бананова республіка, де можна говорити, що захочеш", - наводить слова анонімного співрозмовника The Wall Street Journal.

Нагадаємо, нещодавно ЄС на півроку подовжив санкції проти російських і кримських компаній та фізичних осіб. В свою чвергу США розширили свої санкції щодо російських компаній. В новий "чорний список", опублікований американським Мінфіном, увійшли, зокрема, "Яндекс.Деньги", "Массандра", Ялтинська кіностудія, українські чиновники часів Януковича, а також один із ватажків "ЛНР".

Повʼязані теми:

Наступна публікація