Савченко обіцяє відмовитися від води після оголошення вироку

Савченко обіцяє відмовитися від води після оголошення вироку

Савченко перестане пити воду / Фото: Reuters

Льотчиця розповіла журналістам про свій стан здоров'я. 

Незаконно ув'язнена українська льотчиця та народний депутат Надія Савченко заявила, що після оголошення вироку російським судом перейде на сухе голодування.

Українка розповіла журналістам, що вже місяць живе на воді, крапельницях та чаї, а стан її здоров'я значно погіршився.

"У мене була комісія, обстежили моє здоров'я після місяця голодування. Мені сказали, так, звичайно, "організм виснажений, але жити може, у в'язниці сидіти може". Велике спасибі, хоч обстежили. Камені в нирках, як були, так і ростуть далі, - все чудово. Я місяць протрималася на воді, я перейшла на крапельниці та чай з цукром", - сказала Савченко, додавши, що не відмовиться від голодування.

До того ж, вона заявила про наміри перейти до сухого голодування після оголошення вироку та не вживатиме воду, повідомляє "Громадське радіо".

"Після винесення вироку 10 днів на воді, після - суха голодовка до упору. Нічого не змінюється", - наголосила Савченко.

Попри заборону знімати судовий процес, льотчиця звернулася до журналістів із заявою. Зокрема, вона передала українцям, що "дотягне". 

"Все, про голодування людям можете сказати, щоб не переймалися. Я дотягну. У мене дуже високий ацетон у крові (чотири хрести), мені трохи його збили. Але я дотягну. Дякую, що були зі мною. Приходьте ще", резюмувала вона.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області.

Слідчий комітет РФ звинувачує Надію Савченко у нібито пособництві вбивству двох і більше осіб і в незаконному перетині державного кордону. 13 липня офіційний представник СК Володимир Маркін заявив, що Надію Савченко можуть засудити до 25 років ув'язнення. За його словами, із урахуванням зібраних доказів слідчі перекваліфікували дії обвинуваченої, і тепер вона понесе відповідальність не як пособник, а як співвиконавець вбивства.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. За словами самої українки, терористи відвезли її до Луганська, а потім із мішком на голові перевезли до Красного Луча, звідки доправили до російського міста Богучар.

Із 13 грудня 2014 року льотчиці почала голодування, яке тривало 83 дні. За час голодування вона схудла на понад 20 кілограмів. 2 березня 2015 року Порошенко присвоїв льотчиці звання "Герой України". У свої 34 роки Савченко стала народним депутатом України і депутатом ПАРЄ від України.

17 грудня українці подовжили арешт до квітня і вона вдруге оголосила голодування. 

18 січня 2016 року в суді російського Донецька був допитаний боєць АТО Іван Руснак. За його словами, 17 червня 2014 року сепаратисти підбили БТР українських військових. Після чого бійці зайняли оборону і почали відходити. У цей момент на них вийшла Савченко. У Надії не було з собою рюкзака з біноклем і рацією, а було розвантаження з медпакетами, якими вона надала першу допомогу.

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація