Савченко "вибухнула" в суді через зневагу до української мови

Савченко "вибухнула" в суді через зневагу до української мови

Савченко обурює відношення суду до української мови / Фото: Reuters

Судді кілька разів відмовлялись долучати матеріали до справи через мову написання.

Сьогодні, 28 січня, Донецький суд Ростовської області проігнорував кілька важливих документів захисту лише через те, що вони були українською мовою.

Як передає кореспондент ТСН, коли суд вчергове відмовив у долученні важливого документа лише через мову його написання, Надія обурилась – і стала наполягати на незаконності таких дій, а також звинувачувати суд в утиску її прав. У відповідь суддя звинуватив полонену у тому, що вона використовує українську мову "лише для преси".

"Досить! Все, досить! Ви думаєте, що мені пресі треба показувати, що ви зневажаєте українську мову? Я прошу вислухати мою заяву – і я на це маю повне право. Не будь тут преси, я б вам сказала те саме! Коли минулого разу українську мову назвали "чурбанською", я подала заяву правозахиснику з прав людини Еллі Памфіловій. І я напишу таку ж заяву зараз через те, що в суді не можна захищатись українською мовою. На те, що не додаються документи українською мовою!", - прокричала у залі Савченко.

Суддя на це знову став погрожувати виведенням із судової зали. Савченко – негайним оголошенням сухого голодування. Адвокати поведінкою суддів не здивовані, але кажуть – це абсолютне порушення судом російських законів.

"Ми не шоковані, але Надію зачепило. Це не гра, це від щирого серця. Справа не в українській мові, був би у нас процес пов'язаний з папуаською мовою, було б точно те ж саме. Просто суду не хочеться приймати зайві документи. Навіть за незграбним і страшненьким російським КПК такий документ потрібно долучати. Якщо він іноземною мовою, його потрібно спочатку долучити, потім перекласти і підшити переклад до оригіналу. Справа не в мові, справа в небажанні під кінець з'ясовувати такі неприємні речі", - прокоментував адвокат Ілля Новіков.

Який розвиток подій бачить захист Савченко у справі, читайте в інтерв'ю Іллі Новікова: Серед усіх українських політв'язнів Савченко перебуває у найвигіднішій ситуації

Нагадаємо, 17 грудня Савченко під час засідання суду оголосила голодування до закінчення судового процесу.

Українська льотчиця Надія Савченко, яка добровольцем поїхала боротися з терористами у зону АТО, в середині червня 2014 року потрапила у полон до бойовиків у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її утримують у воронезькому СІЗО в Росії.

У РФ її звинуватили у причетності до загибелі під Луганськом російських журналістів, які нелегально прибули на територію України, щоб у складі групи бойовиків висвітлювали їхні напади на українських військових. Крім того, льотчицю звинуватили у незаконному перетині кордону.

За даними захисту, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила у полон ще до їхньої загибелі. Згодом адвокати Савченко заявили, що не оскаржуватимуть її вирок.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Савченко обурилась через нехтування українською мовою в суді

Савченко обурилась через нехтування українською мовою в суді

Повʼязані теми:

Наступна публікація