Сценарій Кремля. Російські експерти пояснили, чому Путін призначив Гризлова на переговорах у Мінську

Сценарій Кремля. Російські експерти пояснили, чому Путін призначив Гризлова на переговорах у Мінську

Експерти пояснили, чому Путін призначив Гризлова / Фото: Партія "Единая Россия"

Президент РФ у такий спосіб посилає Заходу своєрідний сигнал.

У середу, 13 січня, Тристороння контактна група по Донбасі вперше у 2016 році провела засідання у Мінську. Вперше роль переговорника приміряв на себе і екс-спікер Держдуми Борис Гризлов, якого Путін нещодавно призначив на цю посаду. 

Як пише "Коммерсант",  Гризлова обрали з трьох кандидатів, серед яких були екс-міністр закордонних справ Ігор Іванов і екс-глава Рахункової палати Сергій Степашин. 

Джерела видання, близькі до Кремля, стверджують, що кадрові перестановки пояснюють необхідністю посилити російську делегацію. Експерти ж вважають, що призначенням Гризлова влада РФ одночасно натякає Заходу про свою прихильність ідеї врегулювання конфлікту в Україні. 

"Кремль прагне домогтися виконання мінських домовленостей щодо врегулювання на Донбасі - як їх бачить Москва, звичайно, - що дозволило б створити умови для пом'якшення або зняття санкцій Євросоюзу", - пояснює директор Московського центру Карнегі Дмитро Тренін. 

Але, за словами експерта, якщо мирні переговори проваляться і Путін зможе довести своїм західним партнерам, що це сталося "не з вини Москви", це зміцнить позиції Росії.

"Думаю, що Гризлов їздив до Києва, щоб обговорити всі ці аспекти", - припустив спірозмовник видання.

Нагадаємо, що напередодні в Мінську під час засідання Тристоронньої контактної групи сторони домовилися про повне і беззастережне припинення вогню на ДонбасіКрім того, були досягнуті домовленості про повернення українських громадян з полону. За ініціативою України всі сторони прийшли до взаємної згоди найближчим часом звільнити понад 50 осіб з обох сторін, передусім поранених, важко хворих і жінок.

Повʼязані теми:

Наступна публікація