Що дасть українцям підписаний Обамою "Акт на підтримку свободи в Україні"

Що дасть українцям підписаний Обамою "Акт на підтримку свободи в Україні"

США зробили Україні набагато більший презент, ніж розраховували в Києві / Фото: ТСН.ua

Експерти говорять, разом узяті санкції не завдали Росії більшої шкоди, ніж сам Путін.

"Акт на підтримку свободи в Україні", який днями підписав президент США Барак Обама, одночасно роздратував Росію і засмутив ту частину українців, які сподівалися отримати просто під ялинку американських командос зі зброєю в руках - як подарунок.

Та насправді американський уряд зробив Києву набагато більший презент, ніж розраховували тут. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень. Завдяки закону про підтримку свободи в Україні нарешті може запрацювати оборонна промисловість, попри економічну кризу можуть з'явитися нові робочі місця. І - потужний союзник, який зробив рішучий крок нам назустріч.

Обама таки зробив це - усупереч вашингтонським балачкам про вето, яке нібито збирається накласти на парламентський закон. А закон непростий. Скептики встигли зажуритися: мовляв, зброї не буде. Ні вбивчої, ані невбивчої - у документі жодного зобов'язання її постачати. Але оптимісти зауважили - це явно розширило повноваження президента.

Що дасть українцям підписаний Обамою «Акт на підтримку свободи в Україні»

Що дасть українцям підписаний Обамою «Акт на підтримку свободи в Україні»

Тільки Барак Обама вирішує, чи надсилати Україні радари, безпілотники, системи захищеного зв'язку, допомагати з військовими навчаннями, протитанковою чи бронебійною зброєю. Або гелікоптери "Блек Хоук" ("Чорний Яструб") - швидкий і зручний вид транспорту і для евакуації, і для захисту. Про них, як про мрію, говорив не один десяток вітчизняних армійців. Їх американський президент навряд чи відправить в Україну.

І це добре, каже Адам Кінзінгер, один з авторів "Акту на підтримку свободи", конгресмен від штату Іллінойс і пілот американських ВПС. Така техніка на цю мить для України користі не принесе.

"Стандарти вашої та американської армії дуже різні. Для того, щоби користуватися "Блек Хоуками" та "Апачами" на професійному рівні, потрібно півтора року вчитися. У вашої армії немає стільки часу", - говорить Адам Кінзінгер.

Насправді "Акт на підтримку свободи" виявився набагато більш проукраїнським, аніж здавалося на перший погляд. Для фронту і перемоги Київ отримає гроші. 350 мільйонів доларів, розділених на однакові транші, впродовж трьох років.

"Це так званий "win-win" ("перемога-перемога"), подвійний або навіть потрійний виграш для України. По-перше, ви вирішуєте, яка саме зброя для захисту вам потрібна і купуєте її в країнах Східної Європи, бо вони підходять за військовим стандартом. По-друге - це доцільніше і доречніше - ви починаєте піднімати і розбудовувати власну оборонну, промислову, металургійну галузі. Бо в змозі виготовляти озброєння на ваших підприємствах, відповідно, створювати робочі місця для українців і таким чином, піднімати економіку і боротися з безробіттям", - уточняє старший директор інституту Маккейна Девід Крамер.

Підписання "Акту на підтримку України" мало стати різдвяним подарунком для Києва - крайня дата схвалення президентом США припадала якраз на 25 грудня. Санкції Росії прописано в сильно пом'якшеному вигляді, їх легко можна охарактеризувати одним словом - "якщо". Якщо "Газпром" перекриє газопостачання країнам НАТО, Україні, Грузії та Молдові - тільки тоді проти компанії, яка є одним з основних гаманців Кремля, застосують санкції.

"Ми знаємо, що є бізнес і в Європі, і напевно, в Сполучених Штатах, який сподівається, що нова хвиля санкцій зрештою не буде активована. Але врешті є політки, є члени Конгресу, які, крім бізнесу і грошей, бачать іще національні інтереси і розуміють, де починається національна безпека. Відсторонення від українських проблем може спричинити вбивчі, катастрофічні наслідки і погано вплине на економіку", - зазначає Адам Кінзінгер.

Розклад світових сил змінився. І не з вини США, додає один із найавторитетніших американських експертів. Америка просто реагує на ці зміни.

"Зрозумійте правильно, Сполучені Штати не збираються знищувати Росію за український рахунок. Мало того, ніхто, ніщо, і всі американські санкції разом узяті не завдали Росії більшої шкоди, ніж її керманич Володимир Путін. Він блискуче справляється з цим завданням. Його промови і перед зборами Федерації, і нещодавня перед журналістами виглядають так, наче він подав на розлучення з реальністю. Він живе в паралельному світі, він сам по собі - найгірша санкція для своєї країни", - наголошує Девід Крамер із інституту МакКейна.

Проте нові санкції все ж вийшли - Барак Обама зробив Україні ще один святковий сюрприз. Фактично перед трапом літака американський президент заблокував нерухомість та рахунки великого списку росіян, причетних до інвестицій в економіку анексованого Криму.

Одне з найслабших, на перший погляд, місць "Акту про підтримку свободи" - ненадання Україні статусу особливого партнера США - не члена НАТО.

"У мене є певні побоювання, бо НАТО легко позбувається своїх зобов'язань. І якщо зважати на те, що Володимир Путін вирішив позагравати з країнами-членами Альянсу, стає надзвичайно цікаво, наскільки сильним виявиться НАТО в боротьбі проти Путіна. Ми всі розуміємо, що в разі, якщо Україна вирішить стати членом НАТО, вона стане для Альянсу свіжим диханням", - каже Адам Кінзінгер.

Але поки що розраховувати можемо тільки на Америку і на дивну картинку, яка існує в головах "руського миру".

Кореспондент ТСН Наталка Пісня

Повʼязані теми:

Наступна публікація