Шокін звільнив усіх, хто розслідував справу "діамантових прокурорів" - ЗМІ

Шокін звільнив усіх, хто розслідував справу "діамантових прокурорів" - ЗМІ

Фото: УНІАН

За даними джерела, у ГПУ намагаються перешкодити розслідуванню.

Усіх прокурорів та слідчих, які займалися справою "діамантових прокурорів" - заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна, звільнили з Генпрокуратури.

Про це із посиланням на обізнане джерело пише "Укрінформ".

"У підпорядкуванні Каська було Управління з розслідування кримінальних проваджень стосовно працівників прокуратури, у якому працювало 10 осіб: сім слідчих і троє керівників. Також був Відділ процесуального керівництва, який складався з п'яти прокурорів. Усіх, хто брав участь у розслідуванні справи відносно Корнійця, звільнили", - розповіло джерело.

За його словами, слідчих та прокурорів вивели поза штат, а управління з розслідування кримінальних проваджень і відділ процесуального керівництва ліквідували.

До того ж, як зазначив інформатор, 5 лютого, після того, як Корнійцю було повідомлено про підозру у привласненні сміттєвого бізнесу - компанії "Ніколсан", управління з розслідування кримінальних проваджень відносно працівників прокуратури було ліквідоване наказом генпрокурора Віктора Шокіна. Пізніше, 10 лютого, був ліквідований і відділ процесуального керівництва.

Після ліквідації відомств на свої посади були перепризначені лише ті працівники, які не займалися розслідуванням кримінальної справи відносно "діамантових прокурорів".

"Із слідчих перепризначені були лише троє із семи людей. Ті, які не брали участь у справі щодо Корнійця. Із прокурорів перепризначений був лише один прокурор, який також нещодавно влаштувався на роботу і не брав участі в розслідуванні цієї справи", - додало джерело.

Окремо анонім повідомив, що після ліквідації підрозділів слідчих та прокурорів повинні були працевлаштувати до Генінспекції ГПУ, однак їхні рапорти про призначення відмовляються підписувати.

Нагадаємо, 5 липня 2015 р. СБУ провела обшук в головному слідчому управлінні ГПУ. У результаті був затриманий перший заступник начальника Головного слідчого управління Генпрокуратури Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць.

За даними слідства вони вступили в корупційну змову та отримали хабар у розмірі 3 млн 150 тис. грн. Зловмисники вилучили техніку в підприємства, що займалося видобутком піску в Київській області, чим заблокували його роботу. За "допомогу" в поверненні техніки прокурори через посередників вимагали та отримали гривневий еквівалент 150 тис. доларів США. Підприємець Валерій Гібаленко виступав посередником у цій схемі.

При проведенні обшуків у них було виявлено понад 500 тис. доларів готівкою, автомат Калашникова і холодну зброю, багато ювелірних виробів і 65 діамантів, після чого скандальних прокурорів стали називати "діамантовими". Експерти Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз провели дослідження діамантів, які правоохоронці вилучили при обшуку. За даними експертизи, ринкова вартість коштовностей – 535 тис. 733 грн.

Печерський райсуд Києва обрав Корнійцю і Гібаленку запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 3,2 млн грн, а Шапакіну - арешт із правом внесення застави у розмірі 3 млн грн. 19 січня Апеляційний суд "відфутболив" справу "діамантових" прокурорів до іншої інстанції. Документи передали до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Через справу "діамантових прокурорів" виник конфлікт між генпрокурором Віктором Шокіним та його заступником Віталієм Каськом, який закінчився відставкою заступника.

Повʼязані теми:

Наступна публікація