Система е-декларування без сертифікату гарантує чиновникам безкарність - експерти

Система е-декларування без сертифікату гарантує чиновникам безкарність - експерти

Фото: Архів

Держспецзв'язок хоче зірвати введення кримінальної відповідальності за неправдиву інформацію в деклараціях. 

Систему електронного декларування в Україні можуть запустити таким чином, щоб гарантувати чиновникам безкарність.

Про це заявили експерти антикорупційної групи "Реанімаційного пакету реформ".

"Українська влада готується перенести запуск системи електронних декларацій або запустити її таким чином, щоб гарантувати безкарність чиновників, які подали неправдиві відомості про свою власність", - так експерти прокоментували відмову Держспецзв'язку у сертифікації системи електронних декларацій.

У тексті документа наголошено: електронні декларації матимуть юридичне значення, отримавши сертифікат відповідності від Державна служба спеціального зв'язку. Як відомо, відомство прийняло офіційне рішення не надавати системі електронних декларацій такий сертифікат.

"Якщо система не має такого сертифіката, він не може бути запущений і якщо буде запущений в тестовому режимі, декларації не прийматимуться як належний доказ в суді і, отже, (чиновники ред.) не можуть нести кримінальну відповідальність за надання неправдивої інформації", - наголошено в заяві.

У РПР зауважили, що відмова надавати сертифікат є "спробою зірвати запуск системи електронних декларацій та введення кримінальної відповідальності за подання завідомо неправдивої  інформації в декларації про активи".

Нагадаємо, що Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації ДССЗЗІ заявила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій. У відомстві переконані, що система не готова до роботи і в ній є значна кількість невідповідностей технічному завданню. Також неможливо говорити про надійний захист інформації в системі електронного декларування, тому експертною радою відмовлено у видачі атестату відповідності. Через це не можна дати старт системі 15 серпня, як про це домовлялися про із західними партнерами.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман обурився відмовою Держспецзв'язку сертифікувати систему електронного декларування і пригрозив чиновникам НАЗК і  ДССЗЗІ жорсткою персональною відповідальністю.

Повʼязані теми:

Наступна публікація