Скандал з "американськими грошима". Активісти подають заяву про злочин на ГПУ

Скандал з "американськими грошима". Активісти подають заяву про злочин на ГПУ

Віталій Шабунін / Фото: УНІАН

Центр протидії корупції підозрюють у крадіжці грошей на реформування прокуратури.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявляє, що його організація не причетна до коштів, які США виділили на реформу прокуратури, а також подає заяву про злочин на Генпрокуратуру. Представники громадської організації звинувачують слідчих та прокурорів у зловживанні службовим становищем та підробці кримінальної справи. 

Про це активіст сказав сьогодні, 30 березня, на брифінгу, повідомляє ТСН.

"Центр протидії корупції не взяв жодного цента ні в американського посольства, ні в будь-якого донора на реформу Генеральної прокуратури. Є два різних пули грошей, якими американський уряд фінансував реформу правоохоронної системи України: одна частина – реформа Генеральної прокуратури, інша частина – створення нових правоохоронних органів", – сказав Шабунін, додавши, що ГПУ зараз розслідує розкрадання коштів, виділених США на реформування саме прокуратури. 

"Ми як центр не узяли з цієї суми грошей. Це від самого початку розвалює справу. Ми взяли гроші з другої частини, почавши їх витрачати на навчання детективів Антикорупційного бюро, привівши сюди кращих у світі експертів, запросивши кращих експертів країни. Частина грошей пішла на дослідження кожного претендента на посаду в НАБУ та САП", – розповів він.

Шабунін наголосив, що зараз немає жодних юридичних підстав прив'язувати громадську організацію до цього розслідування, а тому розцінює ситуацію як політичний тиск на Центр.

Він нагадав, що організація послідовно критикує генерального прокурора та двох його заступників – Севрука та Столярчука, які "злили" ключові провадження щодо президента-втікача Віктора Януковича та його посіпак.

Крім того, чотири тижні тому Центр оприлюднив план Банкової із заміни Шокіна на Севрука чи Столярчука та почав пояснювати, чому цього не можна допустити.

Як відомо, Центр протидії корупції підозрюють у крадіжці грошей на реформування Генпрокуратури. Шабунін заявляє, що слідчі ГПУ отримали доступ до фінансових документів та рахунків з метою тиску на активістів, які постійно критикують роботу Шокіна та його оточення.

Активісти запевняють, що жодного цента на реформи Генпрокуратури вони не отримували і саме тому подають скаргу про злочин на дії слідчих. Проте особливих шансів виграти у боротьбі з ГПУ вони не бачать. І пропонують нового Генпрокурора  обирати на посаду за відкритим конкурсом. 

Раніше у Центрі протидії корупції заявили, що ГПУ розпочала кримінальне переслідування проти членів неурядової організації та її керівника Віталія Шабуніна. Причиною переполоху стала ухвала  Печерського суду Києва яка дозволила Генпрокуратурі  вилучення документів Центру протидії корупції. Її офіційною причиною виявилося звернення депутатів до ГПУ про проведення перевірки використання  іноземної допомоги.

З цього приводу посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що стурбований через повідомлення про розслідування з боку Генеральної прокуратури діяльності "вельми шанованої неурядової організації, яка робить велику службу на користь державі в боротьбі з корупцією в Україні". Він наголосив, що ці рішення ГПУ викликають підозру щодо тиску на незалежних експертів, які критикують Генпрокуратуру.

Повʼязані теми:

Наступна публікація