Претендент на крісло в Міненерго пов'язав відмову у своєму призначенні з завищеними тарифами на електрику та воду

Претендент на крісло в Міненерго пов'язав відмову у своєму призначенні з завищеними тарифами на електрику та воду

Претендент на крісло в Міненерго пов'язав відмову у своєму призначенні з завищеними тарифами на електрику та воду

Толчин розповів нюанси скандалу навколо спроби призначити його заступником глави Міненергетики.

Гучний скандал з призначенням у крісло заступника міністра енергетики продовжується.

Фігуранти справи призначення одіозного Станіслава Толчина, який є екс-директором "Макіїввугілля", вже умивають руки.

Програмі "Гроші" вдалося зв'язатися із Толчиним, який погодився ексклюзивно розповісти усі нюанси скандалу навколо спроби призначити його заступником міністра.

Він визнає, що фігурував у скандалах, але тільки у сімейних, а не у корупційних. Перед призначенням він мав особисту зустріч із міністром енергетики Насаликом. Він начебто запропонував йому реформувати одну з найкорумпованіших галузей.

"Я здивувався, коли почув про схему Роттердам+. Я цих схем не розумію. Ціна має бути справедливою для людей, які так тяжко це вугілля добувають. Звичайно, якби я дійшов до кабінету заступника міністра, то схеми у нас не працювали", - заявляє Толчин, додаючи, що одним з перших кроків запропонував прибрати інститут так званих "смотрящих".

"Я ще доповів міністру, що вважаю вкрай шкідливим інститут "смотрящих" на видобутку вугілля. За безпеку повинні відповідати інженери. "Смотрящі" керують підприємствами, рахунками, всім, що може приносити прибуток", - зазначив він.

На думку Толчина, саме ця "система" найбільше грабує галузь і приносить прибуток владним господарям.

"Було засідання, де міністр подав мою кандидатуру, за мене проголосували, але потім напевно міністру не сподобалася моя програма", - вважає Толчин.

Ім'я Станіслава Толчина дійсно пов'язують з корупційними скандалами. У 2011 році проти нього було порушено кримінальну справу.

"Зловживання службовим становищем. Люди, які порушили кримінальну справу, її і закрили через кілька місяців. І не через брак доказів, а через відсутність складу злочину", - пояснює він.

Станіслав Толчин привідкриває завісу щодо кадрової політики в Міністерстві енергетики

Станіслав Толчин привідкриває завісу щодо кадрової політики в Міністерстві енергетики

Толчин твердить, що справу порушили, коли він відмовився віддати шахту людям "сім'ї" Януковича. Після цього на шахті і почалася багатомісячна перевірка КРУ і низка інших подій.    

"У цей час також відбулися дивні події. Вибух входу в будівлю "Макіїввугілля". А друге - це граната у мене у дворі. Але звідки вона не знаю - це справа слідчих органів", - каже він.

Після цього, за словами Толчина, він змушений був виїхати в Ізраїль, і шахта отримала нового директора. Він визнає, що не бідує, адже 35 років пропрацював на керівних посадах. Але категорично спростовує наявність елітного автопарку, який йому приписують і який свого часу показувала програма Гроші. Мовляв, усі ці автівки, крім старенького Феррарі не його, а сусідські або друзів та родичів.

Нагадаємо, що у Кабміні відмовилися від ідеї призначити екс-керівника держпідприємства "Макіїввугілля" Cтаніслава Толчина заступником міністра енергетики і вугільної промисловості.

Повʼязані теми:

Наступна публікація