Скандальний суддя у справі Корбана Чаус поки що залишається на своїй посаді

Своїми рішеннями у справі Корбана суддя Чаус "відпрацьовує" право й надалі залишатися суддею.

28 січня члени Вищої ради юстиції відклали розгляд дисциплінарного провадження щодо судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколи Чауса за висновками Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Справу було відкрито за заявою громадянина Вальтищева, якого суддя Чаус незаконно позбавив водійського посвідчення на півроку.

Рішення про відкладення було ухвалене у зв'язку з необхідністю з'ясування обставин винесення ухвали щодо Вальтищева у Дніпровському райсуді та витребування оригіналу цієї адміністративної справи для огляду на засіданні ВРЮ.

"Витребувати матеріали адміністративної справи – це відмовка, просто відкладення", – заявив адвокат Андрій Богдан, який представляв інтереси Вальтищева. При цьому він зазначив, що в розпорядженні ВРЮ під час розгляду дисциплінарної справи щодо Чауса були всі необхідні для винесення рішення матеріали.   За словами адвоката, члени ВРЮ відклали справу Миколи Чауса, зокрема, і через значну увагу до неї журналістів та громадськості, під тиском яких Рада юстиції просто не наважилася скасувати дисциплінарне провадження проти судді, який на очах у всієї країни виносив неправомірні рішення.  

Андрій Богдан також зазначив, що, за його оцінками, чи не половина членів ВРЮ була проти звільнення Миколи Чауса, адже перебувала під впливом тих чи інших зацікавлених осіб, які й давали індульгенцію на затягування справи Чауса. "Надалі до ВРЮ будуть направлені додаткові матеріали щодо вчинених Миколою Чаусом злочинів", – запевнив захисник.

У засіданні ВРЮ брали участь народні депутати Валентин Дідич, Андрій Денисенко та Олександр Дубінін, а також адвокати Геннадія Корбана, які мали намір надати членам ВРЮ додаткові свідчення неправомірних дій судді Чауса, зокрема, й у справі Корбана. Втім, члени ВРЮ відмовилися залучити до матеріалів справи їхні письмові заяви та заслухати усні свідчення, мотивуючи це тим, що вони не стосуються предмету розгляду.  

Під час засідання адвокат Андрій Богдан попросив ВРЮ дати йому змогу висловитися не лише щодо предмету розгляду, але й щодо інших обставин, які характеризують особу судді Чауса. Мова йшла про рішення Миколи Чауса, які надавали дозвіл слідчим вилучати матеріали з інших кримінальних проваджень, а також про начебто "тяжку хворобу" цього судді, яка завадила йому прийти на розгляд дисциплінарного провадження 17 грудня 2015 року щодо себе, однак не зашкодила йому вже за 7 днів понад 30 годин судити Геннадія Корбана.  

Він також заявив, що своїми рішеннями у справі Корбана суддя Чаус "відпрацьовує" право й надалі залишатися суддею, уникнувши звільнення за неправомірні рішення стосовно учасників Революції гідності.   Нагадаємо, що сьогодні Апеляційний суду м. Києва, розглянувши питання визначення підсудності справи Олега Мартинова, підозрюваного у справі Корбана, постановив спрямувати її на розгляд до Дніпровського райсуду столиці, де суддею Чаусом розглядалися справи Геннадія Корбана та Михайла Кошляка, затриманого у справі політика. Адвокат Мартинова Ігор Черезов заявив, що не здивується, якщо справа його підзахисного потрапить на розгляд до судді Чауса.  

Нагадаємо, 23 січня "Українське об'єднання патріотів – УКРОП" отримало нового керівника. Ним став голова секретаріату партії Денис Борисенко.  

25 грудня під час засідання лідеру партії стало зле і його госпіталізували в лікарню Інституту Амосова, де провели стентування. Пізніше в лікарні винесли медичний висновок про задовільний стан здоров'я. 

26 грудня Микола Чаус задовольнив клопотання прокуратури про доставку Корбана до суду, але через поганий стан здоров'я політика завершити розгляд справи у суботу не вдалося. Суд перенесли на 27 грудня і тривав він до майже 14 години 28 грудня. 

13 січня цього року Апеляційний суд Києва переніс розгляд скарги захисту Геннадія Корбана щодо арешту та утримання в СІЗО.

Наразі Геннадій Корбан утримується в СІЗО СБУ в Києві. Захист політика вважає переведення порушенням норм чинного законодавства України і обвинувачує слідство у спробі тиску.

22 січня  ГПУ провела брифінг, присвячений оприлюдненню нової порції документів які, як стверджується, було вилучено під час обшуків у приміщеннях Корбана.

Показані документи, за твердженням ГПУ, доводять дачу хабарів працівникам управління по боротьбі з економічними злочинами та прокуратури. Стверджується, що на виборчу кампанії у Чернігові за три місяці Корбан витратив 2,6 млн доларів.

Суддя Чаус вводить Вищу раду юстиції в оману щодо стану свого здоров'я

Суддя Чаус вводить Вищу раду юстиції в оману щодо стану свого здоров'я

Повʼязані теми:

Наступна публікація