Скрипін відповів на звинувачення екс-команди "Громадського" і міркує, як повернути гроші

Скрипін відповів на звинувачення екс-команди "Громадського" і міркує, як повернути гроші

Скрипін спростовує звинувачення / Фото: facebook.com/roman.paziuk

Роман Скрипін стверджує, що справи вирішували "понятійно", а деякі речі робилися "по-партизанському".

Скандал, що спалахнув на "Громадському ТБ", свідчить про намагання знищення проекту як зразкового медіа.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав один із членів наглядової ради Роман Скрипін.

"Не буду вдаватися до глибокої конспірології, але за усіма подіями простежується система зі знищення "Громадського" як зразкового медійного проекту. Окрім того, селективні "звільнення" всупереч Статуту, коли організація мусить сприяти творчій реалізації її членів, штовхають на думку, що за процесом стоять досвідчені ляльководи. Інформація, яка набула публічності - суцільна маячня. Ті, хто кричать "тримай злодія!", зазвичай самі ними є", - вважає він.

Нагадаємо, Скрипіна звинувачують у встановленні одноосібного контроля над частиною ресурсів. Йдеться про доменне ім'я hromadske.tv; рахунки PayPal, на який з 30 жовтня 2013 року надходили добровільні пожертви для ГО; кошти, отримані за використання контенту на YouTube.

Скрипін стверджує, що диверсифікація фінансів для організації та убезпечення їх від зовнішніх впливів було його задачею, коли президентом був Віктор Янукович. У разі блокування рахунків "Громадського ТБ", був би задіяний PayPal. "Зі свого боку хотів би повідомити, що сам рахунок був відкритий ще 2010 року у цілком легальний спосіб через реєстрацію підприємства у Чеській Республіці. Позаяк і тоді, і нині PayPal не може повноцінно працювати в Україні, потрібен був рахунок за кордоном. Іншого, ніж особистий, я запропонувати не міг. Про це знали мої колеги й ніхто не висловлював застережень. Мені прикро, що тепер серйозні звинувачення лунають лише через домисли та фантазії шановних членів Наглядової ради", - йдеться у дописі.

Роман Скрипін стверджує, що отримав лист з вимогою про звіт 15 січня, коли і повинні були бути оприлюднені документи. Один із членів наглядової ради заявив про свою зустріч із головою організації Наталею Гуменюк. "Прийшов я на неї не з порожніми руками, а з проектом протоколу, який дозволяв чітко зафіксувати дефініції, строки та відповідальність сторін. Але Наталя відмовилася підписувати будь-який документ й на прощання показала вже відому заяву Наглядової Ради. Хоча деякі нюанси ми встигли обговорити. Зокрема: усі акумульовані кошти не витрачалися у власних цілях, не були розтрачені. Певні витрати, звісно, є. Але вони стосуються реалізації проекту. І на це є підтвердження. Окрім того, я висловив готовність практично негайно перерахувати більшу частину коштів на будь-який наданий рахунок, але він має бути не в Україні. Позаяк я є резидентом України й не можу перераховувати валютні кошти в Україну", - повідомив Скрипін.

Він також переконує, що нібито домовився з Гуменюк про зведення залишків та інших обов'язкових платежів.

При цьому Скрипін спростував звинувачення у створенні та відкритті спецрахунків для збору коштів. "І геть зовсім дивною є ситуація з доментом hromadske.tv. На чому ґрунтується вимога віддати його у користування організації, якщо всюди в світі ці питання вирішуються підписанням угоди купівлі-продажу або оренди. Тепер я точно нікому нічого дарувати не хочу. А деталі можна обговорити", - написав Скрипін, додавши, що під час роботи "Громадського" багато питань вирішувались "понятійно", а деякі речі робилися "по-партизанському".

"Я прекрасно розумію, що це шкодить моїй репутації, як і репутації бренду "Громадське" взагалі.
Натомість зауважу, що організація минулого року проходила аудит. На відмінно. Передаючи повноваження голови Наталі Гуменюк я передав печатку, контроль над рахунками та документацію, ключі від сейфа, поставивши підпис під Актом. Ніяких інших або додаткових вимог не висувалося… Чому про це не говорили раніше? Очевидно, розуміючи пікантність ситуації й з огляду на безпеку", - зазначив він.

Відповідаючи на запитання одного із дописувачів, Скрипін повідомив: "Я ж відповів: усі гроші будуть передані "Громадському". Питання тільки в способі. Не возить же по 10000 готівкою?"

Повʼязані теми:

Наступна публікація