Словацький екс-міністр попередньо погодився очолити український Мінфін

Словацький екс-міністр попередньо погодився очолити український Мінфін

Іван Міклош / Фото: Getty Images

Він висунув три умови.

Колишній міністр фінансів Словаччини Іван Міклош повідомив, що дав попередню згоду очолити Міністерство фінансів України і висунув свої умови.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Новое время.

Перша умова Міклоша стосується збереження словацького громадянства, друга - програми майбутнього уряду, третя - його складу.

"Мені дуже важливо, щоб уряд було зорієнтований на реформи і був антикорупційним", - заявив він.

Також Міклош додав, що навіть якщо його не призначать міністром, він може продовжувати працювати радником.

"Я обговорював цю тему з Мікулашем Дзюриндою, в чиєму уряді я був віце-прем'єром і міністром фінансів Словаччини. Спілкувався з польським реформатором Лешеком Бальцеровичем. Вони приїжджали до Києва два тижні тому і збираються більш інтенсивно включитися в процес реформ в Україні. Обидва вже є радниками президента, але їхня роль буде більшою, особливо Лешека", - заявив Міклош.

Він додав, що Дзюринда і Бальцерович не увійдуть в Кабмін і залишаться радниками президента.

За словами Міклоша, спікер Верховної Ради Володимир Гройсман підтримав його умови входження в уряд.

"Ми ні про що не сперечалися. Гройсман погодився, що темп реформ треба прискорити, а міністри повинні бути більш активними. Але не все буде залежати від Гройсмана. Так, у нього будуть сильні позиції, але необхідна більшість в парламенті, а для цього доведеться йти на компроміси", - повідомив Міклош, додавши, що за останні два тижні кілька разів зустрічався з Гройсманом.

Раніше глава Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував Раді законопроект, згідно з яким іноземцям буде надаватися дозвіл до 1 травня 2017 року очолити Міністерство фінансів України без отримання громадянства України терміном на один рік.

Спікер заявив, що хоче бачити у своєму уряді колишнього віце-прем'єра і голову Мінфіну Словаччини Івана Міклоша. Той підтвердив свою згоду за умови збереження словацького громадянства.

Повʼязані теми:

Наступна публікація