"Список Савченко" розширять для тиску на РФ щодо інших українських політв'язнів

"Список Савченко" розширять для тиску на РФ щодо інших українських політв'язнів

Надія Савченко / Фото: Reuters

Документ робиться за умовною аналогією зі списком Сергія Магнітського.

Санкційний список осіб, причетних до ув'язнення Надії Савченко, хочуть розширити, щоб він сприяв звільненню й інших заручників РФ.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко в Верховній Раді під час "години уряду", передає Українська правда.

"Цей перелік називається умовно "перелік Савченко", але ідея в тому, щоб розширити його для того, щоб його можна було використовувати і у відношенні до всіх політичних в'язнів", - зазначив він.

"Цей список робиться за умовною аналогією зі списком Сергія Магнітського – російського правозахисника, який був убитий у російській в'язниці", - додав Пристайко.

"Я сподіваюся, що він так само буде використаний для того, щоб тиснути на Російську Федерацію для звільнення не тільки Савченко, яка є дійсно "іконою" цього протистояння, а й інших людей (ув'язнених - ред.), про яких ми не забуваємо як міністерство й уряд", - наголосив посадовець.

Учора, 17 березня президент Петро Порошенко у Брюсселі передав лідерам ЄС санкційний "список Савченко", який уже потрапив до рук журналістів. В цьому документі є 46 прізвищ. Перелік санкцій, котрі пропонується запровадити, м'якший, ніж у версії євродепутатів. Також в українському тексті немає прізвища Володимира Путіна, котрий очолює документ авторства європейських політиків. 

Раніше депутати Європарламенту опублікували лист до верховного представника ЄС у питаннях із закордонних справ Федеріки Могеріні із закликами ввести санкції проти президента Росії і ще 28 осіб через справу Надії Савченко. Депутати пропонують покарати людей, які причетні до затримання і перевезення в Росію української льотчиці. У документі йдеться про заборону в'їзду таким особам в ЄС, заморожування їхніх банківських активів і вилучення майна, знайденого на території Євросоюзу. Російський президент – перший номер у списку з 29 імен. Саме йому, впевнені європейські депутати, належить політичне рішення у справі Савченко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація