Справа Александровської: СБУ і мер розкрили схему Москви з "тихої федералізації" України

Справа Александровської: СБУ і мер розкрили схему Москви з "тихої федералізації" України

Фото: УНІАН

Комуністка наступні два місяці проведе у СІЗО.

В Україні проросійські сили намагаються проводити тиху федералізацію. Депутати різних місцевих рад звертаються до президента з проханням більшої автономії, але з'ясувалось, що звернення організовувалися за гроші, отримані з Москви.

Куратором спецоперації виявилася відома комуністка Алла Александровська. Екс-народний депутат не приховувала своїх поглядів навіть під час воєнної агресії РФ проти України, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень. Її затримали за посягання на територіальну цілісність Україні та її недоторканість.

"Я вважаю, що її треба було заарештувати ще в 2014 році, коли вона брала участь у подіях із захопленням Харківської ОДА, за спробу створення "Харківської народної республіки", - повідомив політолог Олександр Романюк.

Мер Південного Олександр Брюханов став ключовою людиною, яка сприяла затриманню комуністки. Нещодавно до нього завітали представники місцевої громадської організації з пропозицією ухвалення депутатами звернення до президента та парламенту щодо змін до Конституції та надати дозвіл на обрання голів ОДА і суддів на місцях. "За це голосування, яке буде на сесії, буде винагорода. Я, розуміючи ситуацію, що це корупційна дія, звернувся До СБУ", - заявив Брюханов.

За матеріалами слідства - лояльність мера оцінили у 9 тисяч доларів. Такі пропозиції з'явились і в інших населених пунктах одночасно.  "Алла Александровська через своїх посередників зверталася до керівництва районних рад, щоб ті поставили на голосування це питання. Зокрема, через одну з громадських організацій її помічники звернулися до міського голови Південного Харківської області, якому було запропоновано 9 тисяч доларів за голосування депутатів за звернення до глави держави", - повідомив оперативний співробітник управління СБУ в Харківській області.

СБУ вдалось затримати посередників прямо з грошима в руках. Затримані повідомили, що їхнім куратором стала саме Александровська. "Затримано безпосередньо організатора такої діяльності - Александровська. Отримано докази, які вказують на весь ланцюжок отримання грошових коштів аж до замовника в Російській Федерації", - додав працівник спецслужби.

"Потрібно відмовитися від посад губернаторів, яких призначають. Губернатори повинні обиратися громадою. І, власне, це теж була ідея, яку наша "Слобожанщина" підтримувала", - заявляла сама підозрювана.

Але тому ця війна і гібридна, що зброєю проти нас можуть стати наші ж демократичні механізми. Атака спланована не тільки на Харківщині. Наприклад, в облраді Київщини це питання ініціював "Опозиційний блок". В Україні такі звернення до президента прийняли депутати вже кількох місцевих рад. Цей процес  отримав назву "тиха федералізація", коли регіони, отримавши широкі права, можуть самостійно приймати рішення. "Харківська народна республіка" - це утворення якоїсь квазі-держави як "ЛНР", "ДНР". Це скомпроментувалось. А це - окремий регіон у межах України, але він буде самостійним. Він буде вирішувати напрям зовнішньої політики. А куди? До Росії. Це одна з спроб", - переконаний політолог Романюк.

Коли на мітинги Александровської не приходили люди, вона започаткувала ухвалення закону про особливий статус Харківського регіону - "Слобожанщина". "Була спроба прийняти на сайті президента України електронні петиції. Виявилося, що більшість з них мають IP-адреси, які знаходяться на території РФ. Реальних підписів жителів харківського регіону практично не виявилося", - зазначив оперативник СБУ.

В Адміністрації президента також повідомили, що ІР-адреси, з яких відбувались "накрутки" голосів, з Тирасполя, Луганська, Москви та Сорокиного. "За цю петицію було віддано близько 45000 підписів, з яких 20000 одразу видалено як такі, що повністю відносяться до "роботів-ботів". При цьому із 25000, голосів що залишились, 30% - реальні користувачі, а 70% - це користувачі, що викликають підозру на предмет автентичності (мають ознаки "ботів")", - йдеться у повідомленні.

Александровська моментально згорнула проект "Слобожанщина", тому останньою для комуністки спробою стало ініціювання звернень через місцеві ради до президента.

Росія через своїх маріонеток продовжує тиснути на Україну, шукаючи нові способи дестабілізації, використовуючи і колись відомих політиків.

Сергій Гальченко, Андрій Сокуренко, Сергій Григорчук, ТСН.Тиждень, 1+1

Подробиці плану з підриву Харківщини, роль у ньому Алли Александровської

Подробиці плану з підриву Харківщини, роль у ньому Алли Александровської

Повʼязані теми:

Наступна публікація