Справа "амбарної книги" ПР: слідчі НАБУ узяли зразок почерка голови ЦВК

Справа "амбарної книги" ПР: слідчі НАБУ узяли зразок почерка голови ЦВК

Посадовцям запропонували пройти поліграф.

У справі "чорної бухгалтерії" Партії регіонів допитано голову ЦВК Михайла Охендовського, його заступників, Сергія Лещенка та Віктора Трепака.

Про це заявив керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький, - пише "Українська правда".

"НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура проводять допити у справі "амбарної книги" ПР. Я чув вже деякі заяви певних осіб… Жодного тиску у цій справі немає, ми просто робимо свою роботу", – зазначив Холодницький.

"Були допитані троє осіб, перед тим був допитаний народний депутат Сергій Лещенко та Віктор Трепак", – зазначив він. У голови ЦВК узяло зразки почерку.

"Ми пропонуємо пройти телеграф. Двоє з трьох допитаних відмовилися", – додав він. Проте Холодницький, не уточнив, хто погодився на поліграф, лише зауважив, що "жінки не бояться поліграфу".

Нагадаємо, Віктор Трепак, передав до НАБУ документи "Партії регіонів", яка незаконно виплачувала готівкові кошти низці колишніх та нинішніх високопосадовців.

Йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" регіоналів. Загальна сума виплат становить близько 2 мільярдів доларів. За словами Трепака, значна частина цих матеріалів ­– "амбарна книга" корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок "общака" або "чорної каси" Партії регіонів.

30 травня в НАБУ було відкрито кримінальне провадження. Документи від Трепака вони отримали о 14:00 27 травня. За законом, НАБУ мало зареєструвати провадження у цій справі, максимум, упродовж 24 годин з моменту отримання матеріалів. 

Керівник Антикорупційного бюро Артем Ситник нарікає, що документи надійшли наприкінці робочого дня п'ятниці, а зареєстровані в найближчий після цього робочий день. Ця процесуальна помилка може в майбутньому завадити повному розслідування справи. Крім того, невідомо, що відбувалося з "чорною бухгалтерією" під час вихідних, чи був доступ до документів у когось, хто волів би приховати певну інформацію. 

Крім того, "чорна бухгалтерія" неповна. І саме ці прогалини не сприятимуть тому, аби скласти повну картину. Експерти говорять, що чимало фігурантів списків воліють цю тему забалакати, замовчати та перевести увагу суспільства на інші питання. 

Водночас ті, хто тримає решту сторінок "чорної бухгалтерії" і поки їх не оприлюднили, можуть використовувати їх у тому числі й для шантажу. Не виключено, що може з'явитися чимало оприлюднень фейкових документів, аби "підмочити" репутацію невигідним політикам та активістам, звести політичні рахунки.

Працівників ЦВК викликали на допит у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру

Працівників ЦВК викликали на допит у Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру

Повʼязані теми:

Наступна публікація