США розширили санкційний список: "дісталося" Курченку і Януковичу-молодшому

США розширили санкційний список: "дісталося" Курченку і Януковичу-молодшому

Курченко став один із 11 осіб, проти яких США ввели додаткові санкції. / Фото: rus.postimees.ee

Під санкції потрапили 11 осіб і 15 юридичних компаній.

Сполучені Штати Америки розширили список осіб і компаній, проти яких вводяться санкції у зв'язку з ситуацією на сході України та анексією Криму.

Під санкції потрапили 11 осіб і 15 юридичних компаній, йдеться на сайт Мінфіну США.

У санкційний список потрапили син екс-президента Віктора Януковича Олександр, олігарх Сергій Курченко і голова Партії регіонів Андрій Клюєв. Крім того, обмеження торкнулися екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького.

З росіян під санкції потрапив Роман Ротенберг - генеральний директор виробника спортивного харчування "Доктор Спорт", віце-президент хокейного клубу СКА і член правління Континентальної хокейної ліги. Також в чорному списку опинилися директор з розвитку Концерну Калашніков Андрій Білютін і завідувач експортним напрямом цього ж Концерну Олександр Омельченко.

З юридичних компаній під санкції потрапили Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ), ряд структур ВЕБ і дочірні компанії "Роснефти", Концерн Калашнікова, Холдинг МАКО Олександра Януковича, кримські морські торговельні порти та інші підприємства.

Рішення про доповнення санкційного списку пов'язано з діяльністю в Криму, йдеться на сайті Мінфіну США. Забороняються всі прямі і непрямі угоди (включаючи фінансові, торгівельні та інші комерційні), що здійснюються громадянами США, в Крим або назад без дозволу Управління з контролю за іноземними активами.

За американським законодавством, всі активи фігурантів чорного списку, які можуть опинитися під юрисдикцією США, підлягають заморожуванню, пояснює Newsru.

Нагадаємо, напередодні Україна та ще п'ять європейських країн приєдналися до продовженим економічних санкцій Євросоюзу щодо Росії. Крім того, ці країни плюс Грузія приєдналися до продовженим санкцій проти окупованого Криму.

Європейський союз раніше подовжив економічні санкції проти Росії до 31 січня 2016 року. Вони стосуються доступу до європейського фінансового ринку для окремих російських банків і компаній, торгівлі зброєю і товарами подвійного призначення, а також експорту певних технологій, пов'язаних з енергетичним сектором.

Наприкінці лютого - на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту РФ війська без розпізнавальних знаків окуповували Кримський півострів. Також було створено збройне формування з російських "козаків", яке називало себе "самооборона Криму".

16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов псевдореферендум про статус півострова, за сфальсифікованими результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Ні Україна, ні Європейський Союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. У зв'язку з цим Захід ввів санкції проти Криму та Росії.

Пізніше президент РФ Володимир Путін у фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" зізнався, щооперація по анексії півострова була спланованою і розроблялася в його кабінеті.

Санкції проти Росії триватимуть до остаточного виконання Мінських домовленостей

Санкції проти Росії триватимуть до остаточного виконання Мінських домовленостей

Повʼязані теми:

Наступна публікація